Skönt att skylla på klimatet..

Vet inte hur många gånger jag hört vinmakare hävda att den globala uppvärmningen påverkar dem på olika sätt det senaste året. De flesta har varit oroade och påpekat hur jobbigt det är.

Självklart köper man det.. Klart att de måste ha koll som lever med sina vinrankor året om.

Just i dagarna har det varit extremt påtagligt att vädret är upp och ner.. När Pajala del Sol har 33 grader och Skåne 12..

Blev därför fundersam när en väderbiten vildmarksguide på Svalbard nyligen hävdade att all forskning därifrån, visade att de klimatavvikelser vi ser idag är helt normala om de ser tillbaka historiskt. Däremot om vi fortsätter skita ner i samma utsträckning som idag, kommer klimatet att påverkas om 3-400 år från nu.

Nu ser jag att en amerikansk rapport ifrågasätter många vinmakares påståenden om att det är klimatförändringarna som bär ansvaret för en allt högre alkoholhalt i många viner.

Det är American Association of Wine som analyserat klimatdata mellan 1992 och 2009. Undersökningen omfattar 129.123 olika viner där två tredjedelar var amerikanska och en tredjedel från övriga världen.

Rapporten visar att värmeindex i de vinproducerande länderna ökade mindre än alkoholen i vinerna. Slutsatsen är att det allt varmare klimatet inte kunde tillskrivas den allt högre alkoholen i världens viner. Under de senaste 18 åren har den genomsnittliga alkoholhalten ökat med 1,12 procent.

Skulle alkoholhalten ställas mot en värmeökning skulle denna vara 6,67 grader under motsvarande period vilket knappast har skett.

Forskarna fann också att 57 procent av de undersökta vinerna angav fel alkoholhalt på etiketten. Varför det är så kan vi ju bara spekulera i.

Slutsatsen för forskarna var i alla fall att den allt högre alkoholhalten i vinerna är ett medvetet val av vinmakarna. Är det vi konsumenter som efterfrågar allt eldigare viner eller är det mäktiga, amerikanska vinkritiker som styr det dithän? Lite skönt känns det i alla fall.

 

 

You may also like...

1 Response

  1. Niklas skriver:

    Kan inte annat än hålla med…

Kommentera