Bordeauxproducenterna säljer med humor

Följer du nyhetsrapporteringen från Bordeaux, inte minst här på LivetsGoda.se, så är det lätt att få uppfattningen att vinerna från världens vinmecka är till för de rika och extremt sofistikerade. Skenande priser på auktionerna i Asien och rekord som avlöser varandra om de dyraste vinerna i världen.

Ingenting kan vara med fel. Som vår största stjärna Andreas Larsson så klokt säger, så finns det inget vindistrikt som gör så prisvärda viner som Bordeaux. Här finns verkligen något för alla.

Åt en panerad fisk med remouladsås och en god sallad till lunch här i studion. Till det ett glas Château La Louvière  Blanc (nr 96800) från 2007. Vinet kostar 199 kr (nedsatt från 279). Helt fantastiskt. Kommer på mig själv att sitta och fånle, så gott är det.

199 kr är inte billigt för ett vin, de flesta av oss lägger inte det på vardagsviner men det här är ett fynd. Allt finns här. Sofistikerad frukt, integrerade fat, en citrusvaxig fetma som gifter sig helt fantastiskt med maten och inte minst en mineralitet som får håren att krulla sig på ryggen.

Det här händer ganska ofta när jag öppnar en flaska Bordeaux.

Men producenterna har fördomar att slåss emot. De måste visa att de gör prisvärda viner för alla tillfällen.

Blev glatt förvånad när jag såg vilket grepp Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) tagit för att lätta upp stämningen.

De har låtit brittisk komikern Dom Joly förklara Bordeaux och dess viner i en serie videoklipp som finns på Youtube. Här är han på plats i vinregionen under flera dagar. Joly går i vinskola, besöker slott, äter ute på krogen och chit-chattar med vinproducenter på ett avslappnat sätt som vi inte är vana att se.

– Jag tillbringade tre fantastiska dagar i Bordeaux i september, berättar han själv. Det mest överraskande för mig var den mängd prisvärda Bordeauxviner, rött, vitt och rosé som var tillgängliga. Som de flesta andra hade jag en bild av Bordeaux som rött, dyrt och egentligen bara för vinkännare men i verkligheten finns det en mängd viner som är lätta att dricka nu. Jag hittade till och med några fantastiska viner under 100 kr. Jag skulle rekommendera en helg i Bordeaux för alla som älskar mat och vin.

Jag håller med!

I nästa nummer av Livets Goda matspecial finner du reportage från Bordeaux samt om ett smultronställe drivet av svenskar som är perfekt att bo på om du vill upptäcka regionen.

Ikväll dricker jag prisvärd röd Bordeaux till fredagsbiffen och vispar upp smör med flingsalt och rosépeppar (en favorit till dessa viner). Längtar redan!

Dom Joly – filmerna hittar du här:

You may also like...

1 Response

  1. Sommelieremil skriver:

    Det känns som om vi får vara med om en förändring Anna! Bordeaux är inte dyrt om vi ser till alla ambitiösa vinmakare som kan sin terroir och gör fantastiska viner i en lägre prisklass. Bordeaux är allt utom R.I.P… Snarare fyllda av liv och härlig frukt. Som du förstår så gillar jag din post och hoppas på att vi får se fler viner som Damnation och Clarendelle Blanc ute i landet. Blir sugen på vit bordeaux nu.

Kommentera