Tips: Låt köttet bada i champagne

Timbuktu kom över till redaktionen häromdagen och jag passade på att laga till en variation på oxfilé. Jag brukar sällan marinera när jag tycker att bra kött ska få smaka sitt ursprung men för vår käre gäst gjorde jag alltså ett undantag. De ädla köttdelarna fick sig en härlig champagnedusch och fick ligga och dra sig i bubblet över natten och halva nästa dag.

Resultatet, efter en snabb halstring på hög värme i stekpannan, blev ett fantastiskt mört kött som fick mycket fina och milda smaker av läder. Låter kanske märkligt men det var bara i positiv innebörd.

Ett fint tips så prova gärna nästa gång det är dags för kött – vilket förhoppningsvis är snart.

Lägg köttet i en påse med två vitlökslyftor och två lagerblad. Häll över champagnen så att det täcker köttet och massera köttet i champagnen. Tänk på att välja en champagne som inte innehåller så mycket socker, exempelvis en ”extra brut” som max ger 6 g socker per liter men helst ser jag att du använder en ultra brut som har 0 g socker i sig. Pressa ut luften och knyt ihop och låt stå över natten eller så länge du har möjlighet. Skölj sedan hastigt av köttet innan du steker det.

Rätten i sin helhet:

”Champagnemarinerad oxfilé med tryffelsky, selleri, ruccola, parmesanflan och puré på kålrot, morötter, spiskummin och asiatisk curry”

 

Erik Dahlström

Formgivare, fotograf och matkreatör bakom tidningsfamiljen Livets Goda sedan starten. Har stor passion för mat och dryck som blivit ett livsämne som utvecklats under många års resande samt hemma i köket i Hammarby Sjöstad där oräkneliga timmar spenderas. Är redaktionens kock när artister och vinmakare kommer på besök. Älskar ärlig mat på tallriken tillsammans med en riktigt bra flaska vin och musik.

You may also like...

Kommentera