Om caviar och sex..

–     Att prova en caviar är som att kyssa någon för första gången. Du vet på en sekund om du gillar det eller om det går helt bort.

Citatet är inte mitt men det är genialiskt. Precis så är det.

För ett par år sedan var jag en novis, precis som de allra, allra flesta nordbor. Hur många av oss har en referens på caviar?

Idag är det en passion.

Det är dyrt. Galet, galet dyrt. Tröstar mig med att det behövs så lite för att det ska vara en upplevelse.

Caviar doftar sex. Det låter ju helt galet men efter att ha arbetat med och nära både caviarproduktion och med själva produkten under ett par år så kommer jag inte ifrån det. Därav var min vän Jeans kommentar om caviaren så klockrent.

Det går inte att jämföra med någonting annat. Jag har läst på all litteratur om caviar jag kommit över och försökt att hitta en svensk smakbeskrivning om en produkt som oftast omnämns som smörig och nötig.

Jag håller med om att texturen, konsistensen är smörig. Eftersmaken kanske liknar något som med mycket vilja skulle kunna beskrivas som nötigt. Men smaken är helt egen.

För ett par år sedan sa jag stöddigt att vår svenska kalixlöjrom var mycket bättre än caviar till ovannämnde Jean som för övrigt är vinproducent och före detta inredningsarkitekt som under 70-talet arbetade för Shahen av Iran i sju år. Han har ätit massor av caviar. Mina erfarenheter kanske var ok med nordiska mått mätt, jag växte ju delvis upp i Östermalmshallen på 90-talet och har också haft förmånen att få äta caviar i Moskva. Men skillnaderna mellan våra referenser är ändå milsvida.

Löjrom och caviar är inte samma sak. Inte ens i närheten. Jag säger inte att det ena är bättre än det andra. Det enda de har gemensamt är att det båda är fiskägg som saltats.

 

För fransmännen är caviar något man unnar sig vid festliga tillfällen om du är en vanlig konsument. För gourmeterna är det en konsumtionsvara. För oss svenskar är det något bortglömt. Det är förbaskat synd. För vi missar en extra dimension av den högsta gastronomin.

Jag hoppas att vi återupptäcker caviar. Att vi erbjuds den i butiker och på restauranger. Att vi lär oss uppskatta rommen från dessa fantastiska urtidsdjur som överlevt dinosaurierna men nu nästan är helt utrotade i vilt tillstånd. För naturligtvis ska vi endast äta caviar från odlad stör. Allt annat är djupt oetiskt.

Hur vet du att en caviar är bra då? Well du blundar bara, låter de ljuvliga kornen smälta mot gommen, känn smaken sprida sig i munnen och föreställ dig att du kysser någon. Vill du ha en till sked/kyss eller går det bara bort..

You may also like...

1 Response

  1. BJörnsterne skriver:

    Oj, vilken inspirerande text Anna!
    Vi håller på att sätta upp en kaviarmeny på Richard Juhlin Champagne Club. Inom kort kommer vi att presentera ett par för Sverige mycket intressanta odlade störromsorter.
    Vi ses//BJ

Kommentera