Pekinganka + Merlot = Sant

Mycket kan sägas om kvasivetenskapen mat & vin i kombination. Vi har haft våra duster men framförallt har vi har haft mycket kul ihop. Ibland är det kul att experimentera, även om jag nuförtiden mest fokuserar på själva vinet och äter något gott därtill. Är i skrivande stund min sista dag i Kina efter några dagars hektiskt arbete, även om mycket kul vin har provats så har jag inte riktigt hunnit sitta ner och hälla i mig stadiga klunkar av något anständigt. Tills nu vill säga – min älskade pekinganka med dess krispiga yttre och söta inre med en avvägd dos plommonsås, gurka, ingefära och purjolök vilket jag kärleksfullt men ivrigt rullar in i ångade pannkakor… Svårare behöver det inte bli. Till detta inmundigas 2008 Château Laroche Cuvée Prestige från Côtes de Bourg – en överpresterande produkt från mindre ansedd terroir, fint hopsnickrat med fin rostning och modern saftig frukt som med lätthet sköljer ner min älskade canard…

Andreas Larsson

Andreas Larsson vann VM 2007 och är därmed en av endast tre i hela världen som kan titulera sig både världsmästare och europamästare. Han är flerfaldig Svensk och Nordisk mästare, 2004 vann han EM, 2005 blev han utnämnd till Wine International Sommelier of the year, han är som första skandinav invald som permanent medlem i Grand Jury Européen. Då han inte har näsan i glaset njuter han av Livets Goda, resande, matlagning, gitarrspelande, Bach och Coltrane.

You may also like...

Kommentera