Dahlström: Världens bästa musik och en pava vin

All musik nedan, plus allt annat nytt som är värt att lyssna på, hittar du på Spotifylistan ”Musique Grand Cru”.  Subscrajba till listan genom att trycka på +Subscribe i Spotify så missar du inget… Varsågod.
Spotify: Musique Grand Cru
(http://open.spotify.com/user/erikd/playlist/7zXKpM2kx5s9MKzGFJRSqB
)

Tom Odell ”Another Love”
Låt / Sony
Spana videon på Youtube 

Det är lika bra att jag tar med Tom Odell idag. Imorgon, eller i alla fall om ett par månader, toppar

Tom Odells debutlabum "Long Way Down"

Tom Odells debutlabum ”Long Way Down”

han listor världen över och jag har tröttnat. Men här och nu i novitetens vind är det en av världens mest dramatiska sånger som jag bara tokälskar. Och då gäller det att passa på och jag lovar att alla behöver en dos av den här fyraminutersexplosionen.
Det var Jocke Berg från Kent som serverade oss den här på redaktionen för ett tag sedan. Tack! Jag lyssnar på en snygg korsning mellan tidiga och den dramatiske Bowie och Conor Oberst. Odelat positiv. Känn in pianot, rösten, pianot igen och sedan hur hela låten byggs upp. Texten är en paradrätt på kärleksmenyn med en tonårsidols uppkäftighet och ångest. Idag är det här en helt fantastisk popsång. Debutalbumet släpps 15 april.

Frank Ocean “Lost”
Låt / The Island Def Jam
Han heter egentligen Christopher Beaux, kallas för Lonny men som artist känner vi honom som Frank Ocean. Och f-n vad jag gillar honom. Han gjorde den där sköna grejen med att flytta från sin hemstad för att söka lyckan i Los Angeles och kammade hem hela lyckan. Imponerande. Nu kanske det här albumet börjar bli en uttjatad trend men jag möter varje dag människor som inte hört den så det är värt varje sekund att få er att lyssna på den. Det är retromodernsoul. John Legend. Vemod och massor med tankar. Vansinnigt bra!
Du måste också lyssna in spåren Bad Religion, Pyramids och Pink Matter, den senare gästas av Andre 3000 och levererar en stämma du inte kommer undan.

Ron Sexsmith

Ron Sexsmith ser alltid ut som att han har dötråkigt. Tänk inte på det bara…

Ron Sexsmith ”Forever Endeavour”
Album / Cooking Vinyl
I mitt liv betyder Ron så oerhört mycket. Har alltid gjort sedan jag i present av mamma fick den självbetitlade debuten för snart 20 år sedan. Från den dagen har resan med Ron varit dito med att andas. Jag har träffat honom några gånger och sett honom på scen desto fler. Och äntligen, sedan den idag sönderlyssnade Long Player Late Bloomer-plattan, är han tillbaka med något nytt. Med handen på hjärtat så har jag i skrivandets stund inte hunnit lyssna in mig till varje sekund men prisa Canada vilka sånger han åter igen ger oss. Melodierna, fraseringarna och atmosfären är såå Ron. Anslaget på gitarren. Orden och rösten till mikrofonen. Ron är aldrig bara en låt – heller aldrig ett album. Han är en helhet. Mellan de olika låtarnas friktion finns han till och med i tomrummet mellan dom. Ron är fanimej allt. Fulländat.

MÅNADENS PAVA
Rouvinez ”2010 Pinot Noir de Sierre”
Rödvin / Schweiz / Importör: Vingourmet – www.vingourmet.se
Vins_pinotnoirdesierre_2012Jag älskar röd Bourgogne bortom allt. Ibland gillar jag pinot noir från det stora landet USA. Mycket sällan gillar jag samma druva från europeiska länder om den självfallet inte odlas i förstnämnda region men ibland händer det. Som när jag låter den schweiziske producenten Rouvinez få chansen att blomma ut i en stor bourgognekupa. Både jag och min käre chefredaktör, Anders Enquist, häpnas förtjusande över den parfym och fräschet som det här vinet bjuder på. Det är absolut ingen bourgognekopia på något vis utan en stiltypisk Valais med fin mineralitet och en charmig och burrig rödbärig frukt som gärna vill se sig i eleganta solmogna tranbär med vacker fruktsötma. Efter en tid i glaset byter den om till en mer hallonbärig kostym och då har den också givit de snygga faten tillåtelse att komma upp på scenen. Elegant, läckert och geografiskt annorlunda att skicka fram till ankan eller dekantera upp den till en elegant bit hårdost och Ron Sexsmith i talarstolen.

Erik Dahlström

Formgivare, fotograf och matkreatör bakom tidningsfamiljen Livets Goda sedan starten. Har stor passion för mat och dryck som blivit ett livsämne som utvecklats under många års resande samt hemma i köket i Hammarby Sjöstad där oräkneliga timmar spenderas. Är redaktionens kock när artister och vinmakare kommer på besök. Älskar ärlig mat på tallriken tillsammans med en riktigt bra flaska vin och musik.

You may also like...

Kommentera