Vårkänslor…

IMG_1354 IMG_1355

Himlen är blå i Paris, luften är småkylig, men då jag nyss flugit in från snöslaskiga Stockholm då känns det genast bättre. Mitt möte är avklarat och jag infinner mig på Raffles Royal Monceau där jag är bjuden på lunch. Nu var det inte direkt igår som jag åt italienskt, men restaurant Carpaccio vilken belönades med en stjärna i Guide Michelin i måndags, har ett gott rykte och dessutom är sommelieren en god vän, så jag vet att jag är i goda händer. Ett glas Krug sitter som handen i handsken, i vanlig ordning är den aningen stram och syrlig då den serveras kall men då den når sina 15-16 grader då händer det grejer. Ett glas 2008 Steinmassel Fred Loimer med sallad på bläckfisk mums! Spagetti med sås på sjöborre och en ”super” Pouilly-Fuissé i form av 2010 Domaine Ferret. Hade förväntat mig att få något italienskt vitt men det är ju svårt att slå Österrike och Bourgogne! På den röda sidan däremot så bjuds en perfekt mogen 1998 Parusso Vigna Fiurin till Chianti-bräserat vildsvin med kål och ricottafylld ravioli, över detta rivs generösa mängder tryffel.

Efter nästa möte och en välbehövlig siesta på TGV ankommer jag till en ljum vårkväll i Bordeaux. De sprudlande vårkänslorna som infinner sig då klockan är 2100 och det är 15 grader, tvingar mig att gå och ta en aperitif på CIVB:s fantastiska vinbar där ett glas vitt i form av 2010 Graves-de-Vayres från Château Cantelaudette inte betingar mer än 2 EUR! Trots en viss trötthet efter en lång dag och några dagars obrutet resande så vill jag fortsätta min gastronomiska odyssé i vårnatten och går runt hörnet för att inmundiga en perfekt blodig entrecôte med frites och grönpepparsås på L´Orleans – det bruna köket i högform! 2009 Plain-Point från Fronsac är återigen ett prima exempel på prisvärd Bordeaux av hög klass. För mycket kalorier idag måhända men vad gör man inte då vårkänslorna tar kontrollen?

IMG_1360

Andreas Larsson

Andreas Larsson vann VM 2007 och är därmed en av endast tre i hela världen som kan titulera sig både världsmästare och europamästare. Han är flerfaldig Svensk och Nordisk mästare, 2004 vann han EM, 2005 blev han utnämnd till Wine International Sommelier of the year, han är som första skandinav invald som permanent medlem i Grand Jury Européen. Då han inte har näsan i glaset njuter han av Livets Goda, resande, matlagning, gitarrspelande, Bach och Coltrane.

You may also like...

Kommentera