En mellanlandning på tornet…

002001003010

006007

Var gång jag får chansen så gör jag det. Var gång jag gjort det så är jag glad att jag gjorde det. Och efter varje gång jag gjort det så uppskattar jag etablissemanget ännu mer!

Platsen är naturligtvis La Tour d´Argent där jag tidigare i veckan lyckades klämma in en afton mellan mitt ivriga hoppande mellan Frankrikes vinregioner.

Då jag tvinagdes att underhålla några vänner som aldrig tidigare satt sin fot på restaurangen, så var det bara att ge sig hän klassikerna, både i glaset och på tallriken. André Terrails queneller fick självklart inleda och till dessa njöts  två vita bourgogner från 1988 – Meursault Les Rougeots från legenden Coche-Dury, i vanlig ordning, briljant precis och med en lätt rökig och rostad ålderston, stor harmoni och finess. Denna parades ihop med Valmur från Domaine Raveneau, ett vin som alltid levererar dock i en mer finstämd, diskret och avrundad stil än Coche-Dury som stal showen denna afton.

1991 var en liten årgång i kvantitet men kvaliteten är det inget fel på. Kvällens intressanta studieexempel bestod av Marquis d´Angerville Clos des Ducs vilken briljerade med en söt och intensiv parfym, fantastisk len textur, mängder av frukt och en lång elegant finish. Domaine Roumier Bonnes Mares var aningen slutet till en början, med det fanns ytterligare en dimension djup och köttighet. Båda gifte sig självklart alldeles perfekt till förstaserveringen av den pressade ankan.

Till den nya djärva andraserveringen ville jag ha lite mer stuns. Sagt och gjort två rhôneviner från 1998 fick roa oss. Clape Cornas är ett av mina absoluta favoritviner alla kategorier, dess svarthet, täthet, komplexitet och struktur bör få de flesta vinälskare på fall, i synnerhet till raffinerad fransk gastronomi. Chapoutier Saint-Joseph Les Granits är helt klart en modernare stil, dock med en utsökt balans och mängder av kryddig mörk frukt. Båda uppvisade en perfekt balans mellan den aromatiska komplexitet som först infinner sig efter 10-15 år och den täta och rika frukten som inget grand vin kan vara utan…

Jag retirerade från både ost och dessert då jag inlett en ny diet… däremot är ingen måltid på legendariska tornet komplett utan en 30-årig Chartreuse! Nu Bourgogne nästa…

Andreas Larsson

Andreas Larsson vann VM 2007 och är därmed en av endast tre i hela världen som kan titulera sig både världsmästare och europamästare. Han är flerfaldig Svensk och Nordisk mästare, 2004 vann han EM, 2005 blev han utnämnd till Wine International Sommelier of the year, han är som första skandinav invald som permanent medlem i Grand Jury Européen. Då han inte har näsan i glaset njuter han av Livets Goda, resande, matlagning, gitarrspelande, Bach och Coltrane.

You may also like...

Kommentera