Merlot och kossa…

008

Bistecca chianina är bland det bästa kött jag någonsin inmundigat! Gårdagens middag på palacio de la vicaría, bjöd på superbt kött, grillat på hög värme så att ytan bjöd på en riktig grillsmak medan insidan var himmelskt röd och syndigt mör! Då det är diet som gäller så nöjde jag mig med 600 gram kött och lite toskanska bönor till, alla frestelser i form av bröd, pasta och sötsaker föll bort.

Hur trendigt och politiskt korrekt det må vara att säga att man föredrar inhemska druvsorter framför de ondskefulla internationella, så måste jag tillstå att jag har en viss fäbless för de franska druvorna från den toskanska kusten. 2009 Qurcegobbe är en ren merlot som växt i svalare lerjordar med mycket järnoxid, klimatet är hyggligt tempererat och resultatet  är en intensiv parfym av mörka björnbär, plommon, viol och tobak som för tankarna till Pomerol, även om det självklart finns ett gott uns av italiensk identitet också. Smaken är rik och yppig med diskret rostade toner, skönt munfyllande med mängder av mörk frukt, polerade tanniner och trots en relativt hög mognad, en god dos fräschör på slutet.

Nu bär det av till Vinexpo så jag förmodar att det blir mer kött och merlot i veckan…

Andreas Larsson

Andreas Larsson vann VM 2007 och är därmed en av endast tre i hela världen som kan titulera sig både världsmästare och europamästare. Han är flerfaldig Svensk och Nordisk mästare, 2004 vann han EM, 2005 blev han utnämnd till Wine International Sommelier of the year, han är som första skandinav invald som permanent medlem i Grand Jury Européen. Då han inte har näsan i glaset njuter han av Livets Goda, resande, matlagning, gitarrspelande, Bach och Coltrane.

You may also like...

Kommentera