Winefinder och City Gross okej men…

Tycker det är helt okej att Systembolaget och Sveriges regler för distribution av alkoholhaltiga drycker nu testas fullt ut av samarbetet mellan Winefinder och City Gross. Vad gäller? Var går gränsen? Och så vidare. Handlar allt om folkhälsan? Handlar allt om bevarandet av Systembolagets monopolställning? Ja, låt det här mynna ut i konkreta svar om vad som gäller, det skulle alla tjäna på. Personligen har jag absolut inget behov att handla en matkasse och samtidigt beställa vin till denna matkassen. Ser inte riktigt poängen med det hela. Vem styr mitt val här egentligen? Importören? Butiken? Men jag gillar att Winefinder testar gränserna för vad som gäller i en luddig alkoholpolitiksdjungel. Winefinder går lite i framkant här, och till alla ganska trista reportrar plus tramsiga Systembolagsstyrande som nu säger att de utmanar Systembolaget skulle jag vilja säga att ”ni har fel!”. Winefinder utmanar de regler som finns. Inte Systembolaget, inte folkhälsan eller annat dravel som nu påstås. Det känns ungefär som så att de resonerar ”låt oss nu ta reda på hur fan allt egentligen funkar, och låt oss se om vår tolkning av lagen är korrekt”. Så känns det ungefär. Så varför inte, kör på! Vad jag däremot måste reservera mig för är hur patetiskt Carola Grahn som är ansvarig för Mat & vin vid City Gross uttalar och beter sig när hon får alla frågor om det här. Hon verkar fanimej inte ha nån aning om någonting. Och, hennes mantra om ”kvalitetsviner” som någon verkar ha sagt att hon ska betona tydligt varje gång hon öppnar munnen blir ju ännu mer patetiskt när hon i samma veva menar viner mellan 80-100 kronor. Nej, det är inte kvalitetsviner. Det kan vara viner med viss kvalitet, eller det kan vara ett ”seriöst” vin, men viner i den prisklassen kan och ska inte klassas som ”kvalitetsviner”. Det är ungefär som att kalla bilar som kostar 350- 400 tusen för lyxbilar, som så många ganska journalister (utan bil?) gör. Hur många bilar som helst kostar detta idag. Kvalitetsviner är betydligt dyrare än 80-100 kronor. Det är fortfarande dags för det svenska vindrickande folket att inse att ska du ha vin av riktig kvalitet så är du nog tvungen att vara beredd att betala betydligt mer än 80 kronor för en butelj. Men okej, kan man lura på svenska folket mängder av skitviner bara för att de bär Per Morbergs namn så kanske det är dags att ge upp hoppet om den påstådda vinkunskap alla säger att vi har i Sverige. Ni kan älska mig, ni kan hata mig, men ni kan aldrig få mig att ljuga för mina läsare!

 

 

Anders Enquist

VD & Chefredaktören från Nacka som alltid värnar sina läsare om kvalitet framför kvantitet - oavsett om det handlar om vin, öl, whisky eller mat. Gedigen och lång bakgrund inom tidningsbranschen och har sedan många år rest världen över för att bevaka och dokumentera fenomenet vin. Få personer når upp till den erfarenhet som denne gentleman skaffat sig. Vill du dessutom veta hur en perfekt risotto ska tillagas så mailar du direkt till herr Enquist... och så glömmer du inte att fråga om ett vintips och tillhörande musik för aftonen!

You may also like...

1 Response

  1. Dragan skriver:

    Tack Anders för detta inlägg, och sä jävla bra skrivet.

Kommentera