Vita turkar, svarta israeler och bleka fransmän…

Inte helt politiskt korrekt rubrik, emellertid så får man säga vad man vill, så länge det handlar om vin hoppas jag.

Denna vecka har inletts med en blindprovning av 380 viner i vitt skilda kategorier. Överraskning nr 1 var de vita turkarna, jag har provat en hel del hyggliga röda viner men förväntade mig inte riktigt den fräschören och allmänt goda nivån bland de vita vinerna.

Överraskning 2 – jag har provat relativt mycket israeliska viner men skrämdes en smula då majoriteten var bläcksvarta, en kvalitet jag inte till fullo förstår då vinerna är 3-4 år gamla, dock så var de flesta riktigt goda, även om de sällan har någon egen personlighet och mest smakar internationell bordeauxblend.

Cru Bourgeois 2011 var en väntad men mindre kul överraskning – långt ifrån en sexig kategori! Bortsett från de goda producenterna som gör bra vin oavsett årgång, så var den stora majoriteten lätta, syrliga och gröna, jag förmodar att producenterna själva säger att de är en elegant årgång

Svårast, men lättast av allt var vinerna från Tokaj! Svårigheten är att allt är så förbannat bra, men det är åtminstone lätt att sätta ord på bra viner.

Andreas Larsson

Andreas Larsson vann VM 2007 och är därmed en av endast tre i hela världen som kan titulera sig både världsmästare och europamästare. Han är flerfaldig Svensk och Nordisk mästare, 2004 vann han EM, 2005 blev han utnämnd till Wine International Sommelier of the year, han är som första skandinav invald som permanent medlem i Grand Jury Européen. Då han inte har näsan i glaset njuter han av Livets Goda, resande, matlagning, gitarrspelande, Bach och Coltrane.

You may also like...

1 Response

  1. Dimitris skriver:

    Trevligt. Fick du prova några grekiska viner?

Kommentera