Fattigmansmusik och fina viner

”40 dollar flaskan”utbrister jag. ”Visst” svarar Bob, ”det blir mer av den varan om du fortsätter hänga med mig.” Vi sitter i en musikstudio belägen vid en hästhage, längs med en grusväg alldeles utanför San Marcos, Texas. Mitt sällskap är Bob ”Texaco” Stafford, originalgitarrist och trombonist i Wayne Hancocks legendariska kompband och grundare av numer upplösta partybandet the Hubcaps. En minst sagt underlig känsla att dricka finvin med en rocker av sådan dignitet. Jag trodde vi skulle hänga ut och dricka öl och whiskey. Johnny ”Guitar” Watson ligger på skivtallriken och ångar ut tunga rytmer från albumet Gangster of Love.

I robbed a local beauty contest,
for their first place winner,
they found her with me out in Hollywood,
eating a big steak dinner.
They tried to get her to go back,
to pick up her prize.
She stood up and told them:
”You just don’t realize, that he’s a gangster of love”

Vinet vi dricker kommer från en av Texas nyare och mer framgångsrika vingårdar–Pedernales Cellars–och deras Texas Tempranillo vevar igång smaklökarna till ett tempo passande varvtalet på vinylen. Det är något av en hemlighet det här med Texas och deras viner. Körda i botten under Förbudstiden har vingårdarna sakta, sakta återhämtat sig och de senaste tio åren har de vuxit i antal från 40-talet till över 220 utspridda över hela staten och det slitna uttrycket ”det växer så det knakar” ligger nära till hands.

Precis som med bluesen, något de flesta ser som en produkt från Memphis, Tennessee eller i värsta fall Chicago, Illinois, hittar vi viktiga pusselbitar av vinhistorien här i Texas. Det var här som Thomas Munson lyckades få vinplantan immun mot vinlusen, vilket i sin tur räddade hela den franska vinindustrin från utrotning, och här odlades vin mer än 100 år innan vinet kom till Kalifornien, Oregon eller Virginia. Och nu kanske vi får se mer vinhistoria utveckla sig. Förra året kammade Pedernales Cellars hem storguld med sitt 2012 Viognier Reserve, och det i Concours International de Lyon. Och vi har fortfarande inga texanska viner på bolaget i Sverige.

I jump on my white horse Cadillac,
I ride across the border line,
I rope 65 girls,
I kiss them all the same time,
I take 25 or 30,
I put ‘em all on a freight,
A million dollar reward for me,
In each and every state,
Sheriff say ”Is you ”Guitar” Watson?”
In a very deep voice
And I say ”yes sir brother sheriff, and that’s your wife on the back of my horse”

Så skulle jag vilja ta hem allt gott från Texas till Sverige, bara köra runt i min vita bil och slinga lassot kring allt gott jag finner här. En dag kanske jag hittar någon som är intresserad av att hjälpa mig introducera något av alla de goda viner jag upptäckt här till mina bröder och systrar hemma i Sverige. Vad gäller musiken så fortsätter jag dela med mig av det jag finner i skivbackar och vänners samlingar. Musik ny för mig men gammal och välkänd för den som levt ett helt liv här.

You may also like...

1 Response

  1. Kenneth skriver:

    Hej Conny!

    Kul blogg. Kan inte du mejla mig? Har en liten undran?

    /Kenneth

Kommentera