Köttiga lustar…

entrecote

Jag behöver kött! Jag klarar mig inte utan det! Jag har typ levt nyttigt i veckan, motionerat, ätit räksallad till lunch och fisksoppa till middag dagligen. Allt för att få min omfångsrika lekamen att bli aningen mindre omfångsrik. Men jag blir inte mätt, jag går runt och är småfrustrerad och efter ett par dagars köttabstinens kunde jag inte hålla emot. 800 grams entrecote helsteks i gryta i vilken lökar och kantareller får suga i sig köttsaften och smör – simple home cooking kan man säga. Jag slår ihop en bearnaise och vips så känner jag mig återigen som en lycklig och harmonisk individ.

Till kött passar rött har jag läst! Det får bli en underhållande jämförelse mellan två bordeauxblandningar från 2005. Den första är Clos du Clocher från Pomerol, en favorit som alltid levererar modern frukt och klassisk terroir, gott och tillgängligt idag men ännu med ett bra tanninbett i avslutet och som vanligt utmärkt längd och friskhet. I glas två finner vi Cyril Cabernet Sauvignon från kultproducenten Henschke. Jag måste tillstå att jag oftast föredrar cabernet framför shiraz då jag kommer till gebitet att välja toppviner från Australien. Cyril utstrålar en rik doft med bläckig mörk frukt, lite tryffel, rök, lätt rostade fat, smaken är fyllig, rik och värmande med en stor längd, ett praktbygge med god komplexitet, det enda jag saknar är tanninbettet, australiensare kan vara lite väl försiktiga med att laka ur tannin i mitt tycke.

Andreas Larsson

Andreas Larsson vann VM 2007 och är därmed en av endast tre i hela världen som kan titulera sig både världsmästare och europamästare. Han är flerfaldig Svensk och Nordisk mästare, 2004 vann han EM, 2005 blev han utnämnd till Wine International Sommelier of the year, han är som första skandinav invald som permanent medlem i Grand Jury Européen. Då han inte har näsan i glaset njuter han av Livets Goda, resande, matlagning, gitarrspelande, Bach och Coltrane.

You may also like...

Kommentera