Fantastiska Paulée

U1Maken till stolthet och närhet till sina viner, ibland avundas jag människor och kulturer som kan känna så mycket för något som ligger dem så varmt om hjärtat. Vid ett besök i Bourgogne häromveckan bekräftades återigen min fascination för den burgundiska passionen och vissheten om att man levererar kvalitet.

På Château de Meursault firades den avslutade skörden med baluns, för fransmännen kan slå klackarna i taket och ändå bevara sin värdighet. 700 gäster samlades längs långborden, en blandad kompott av bönder och hemvändare som celebrerade att musten var i tanken och skörden, trots vedermödor, var bärgad. En fem rätters meny av det traditionella slaget ackompanjerades av ditburna buteljer. Ju längre kvällen led desto bättre blev vinerna och desto generösare blev fördelningen mellan gästerna. Paulée de Meursault firade 81 år och är en kväll värd att minnas.

Nu står julen för dörren och julbordet är serverat. På min lilla krog betyder det dryga 5 timmars sittning med en blandad kompott av jultradition och innovation. Det sistnämnda gör att vinerna från Bourgogne hälls i glasen och glöggen byts mot champagne. En och annan mumma slinker ner och snapsen serveras enkom till sillen. Sedan är det vin för hela slanten. Det rökta renhjärtat med slånbärskompott lirar alldeles utmärkt med röd Chassagne Montrachet, och skinkan med äppelmos blir något helt annat med Bourgogne Blanc av bättre snitt. Till gottebordet plockas det fram söt sherry och portvin, godsaker som gör sig allra bäst till jul. 

1990 Griotte-Chamberton från Domaine Ponsot.

1990 Griotte-Chamberton från Domaine Ponsot.

Ulrika Karlsson

Ulrika Karlsson är en utpräglad gotländska som är utbildad sommelier och passionerad restaurangmänniska. Dagligdags arbetande som vinskribent på bl a Livets Goda. Därtill föreläsare vid Grythyttans Restauranghögskola. Är också i full färd att driva Krakas Krog i gotländska Kräklingbo på sommaren.

You may also like...

1 Response

  1. Jan Kamras skriver:

    Var också där. En helt magisk och genuin upplevelse! Vid mitt bord bl.a. Dom. Henri Boillot där sonen generöst bjöd på bl.a. en gudomlig 2002 Batard-Montrachet. Själv hade jag med mig Clos Vougeot från legendariska Dom. R. Engel vilket uppskattades även på ett emotionellt plan.
    En gång i livet måste alla Bourgogne-älskare få chansen att medverka vid detta evenemang!

Kommentera