Julhälsning från Leons Store, Texas

Öl är gott och ofta så här i juletider vankas det fram och tillbaka mellan de mörkare och fylligare sorterna. Det testas sötare varianter än vanligt och det inhandlas gärna en porter eller två–om inte för annat så åtminstone till julmumman den goda. Det blev inte så mycket av de varianterna när en av mina favoritbarer (läs honky-tonk) hade julfest. Det var en ovanligt varm lördagskväll i Rockne, särskilt från den stunden ägaren Herman taktfullt räknat in första låten levererad av sin hårt svängande orkester bestående av tre akustiska gitarrer och en akustisk bas. Allt lagom förstärkt och på dansvänlig volym.

Hela huset vibrerade från alla glada paren dansandes till härlig Texascountry och framför allt till den stora delen låtar från nyligen avlidna Ray Price digra samling hits. Och så dracks det förstås stora mängder öl… Lone Star, Shiner Bock och Miller men som vanligt så slank det mest ner de betydligt blaskigare sorterna Bud och Coors Light.

Jultomten kom också förbi och jag tror han drack mest av alla, klädd som han var för den Nordiska vinterkylan. En väldigt konstig upplevelse för mig som nordbo här i värmen är alla juldekorationer. Hela Disneystilen köpt rakt upp och ned, och en promenad in i närmsta villaområde bjuder på snögubbar, jultomtar, renar och granna granar–allt i kulört upplyst plast. Och så jag–vilsekommen i kortärmat utan ett uns av den gamla härliga svenska julkänsla jag är uppvuxen med.

Inne på Leons Store är det den mer tyska varianten av året-runt-gemytlighet som råder och den enda dekoration som påminner om julen–förutom den livslevande tvåmeters jultomten på en sisådär 180 kilo–är en liten handskriven skylt på en undanskymd plats som deklarerar ”Merry X-mas Live Music starts at 9….ish”.

Det blev många turer ut på parkeringen, och under den stjärnklara julhimmelen svalkar vi oss med en kall snaps Rancho El Cono Raicilla som agave-tok-kompisen Gary stilfullt bjöd på ur sin medhavda kylväska. Spritsorten raicilla är bandit-storebror till tequilan och var tidigare endast tillgänglig som hembränt men numera tillverkad på laglig väg. Den fick mig snabbt att glömma allt vad akvavit, fläder och potatis har att tillföra ämnet. Nu fattas bara en ersättare för julskinkan och köttbullarna för att runda av ett nytt sätt att fira julen och så fick det tyvärr fortsätta för kvällen och jag inväntar nu 25:e December och hoppas det blir mer av den varan då.

It’s going to be a honky tonk Christmas
For these silent nights at home are killing me
It’s going to be a honky tonk Christmas
But I’ll be over you by New Year’s Eve
”Blue Christmas” turn it up I wanna hear it
So I can unwrap all them Mem’ries in my mind
Hey Joe!! pour me some Christmas spirit
If I make it through December I’ll be fine”

–Alan Jackson

Vila i frid Ray och en riktigt God Jul till er alla från mig i Texas!

You may also like...

Kommentera