En smak av en svunnen tid…

 

meal

Man skall inte tro på allt man läser! I synnerhet vad det gäller vin! Det förekommer så många märkliga historier och myter som man undrar var de egentligen kommer ifrån.

Dock så vill jag påpeka att en historia som jag länge tyckte lät egendomlig, handlar om vita rhôneviners tunnel! Hur vinerna efter ett fåtal år går in i en oxiderad och trött fas för att några år senare komma ut och uppvisa mer friskhet och spänst. Nu kan vi förvisso påvisa diverse kemiska formler och prata om redoxpotential och hävda att oxidation oftast är, men icke behöver vara konstant i vin.

Fast, jag är ju ingen kemist utan enkom en enkel vinälskare som inte anser att det är mitt gebit att tråka er om dessa världsliga ting.

Men, med den digra provningserfarenhet undertecknad trots allt innehar, så kan han åtminstone konstatera att denna anmärkningsvärda utveckling gällande vita rhôneviner och vissa champagner faktiskt stämmer!

2005 M. Chapoutier Ermitage Le Méal är ett prima exempel på ett vin som just kommit ut! Detta är definitivt ett vin med en antik struktur, härligt befriat från primär frukt och barnsligheter! Nötigt, vaxigt, komplext och kryddigt men med en betoning på struktur snarare än doft. Det är definitivt en maffig och unik struktur vi talar – rund, bred, intensiv och kraftfull med massor av extrakt och viskositet samt en mycket lång och ihärdig finish.

Ungefär såhär kan jag tänka mig att det smakade då kejsare, kungar och prinsar vid sina matorgier satt och spisade tupp fylld med vaktlar fyllda med gåslever och tryffel innan de blev matade med färska druvor av jungfruar!

En härlig smak av en svunnen tid…

Andreas Larsson

Andreas Larsson vann VM 2007 och är därmed en av endast tre i hela världen som kan titulera sig både världsmästare och europamästare. Han är flerfaldig Svensk och Nordisk mästare, 2004 vann han EM, 2005 blev han utnämnd till Wine International Sommelier of the year, han är som första skandinav invald som permanent medlem i Grand Jury Européen. Då han inte har näsan i glaset njuter han av Livets Goda, resande, matlagning, gitarrspelande, Bach och Coltrane.

You may also like...

1 Response

  1. Olle skriver:

    Intressant med tunneln! Bra blogg i övrigt!

Kommentera