Omhuldad

Fäviken i Järpen.

Fäviken i Järpen.

Ordet väcker många känslor och för mig innebär omhuldad framförallt värme, personlighet, kunskap, beröring, intresse och erfarenhet. Efter otaliga restaurangbesök och ett stort och passionerat intresse för mat, estetik och service finns det vissa saker som skiljer en måltid från en annan. Smaken givetvis, men de gastronomiska ambitionerna i dagens restauranger är ofta så höga att många når väldigt långt på tallriken. Likaså är dryckeskompetensen på en avancerad nivå, djupa listor överträffar varandra och filosofierna kring det som serveras i glaset följer ofta ett likartat mönster. Särskiljningen i upplevelsen ligger betydligt oftare i de mjuka värdena, hur produkten levereras och hur omsorgsfullt man hanterar gästerna. Omedvetet mäter jag restaurangens prestation i den mer eller mindre genomtänkta serviceidén. Genom att titta på rätten framför mig brukar jag fantisera om det fortsatta bemötandet, hur servicegivarna agerar och om de ”lirar” med gastronomi och estetiskt uttryck. Vid tillfällen sammanfaller allt och krogen träffar mitt i prick, väldigt sällan är då servicemanualen något som ”bara händer” utan är planerad och tränad utan alltför många individuella tilltag. Istället är helheten ett kollektivt tänkande som innefattar allt – från hårda till mjuka värden. I veckan har det öppnats modest till antalet men rasande goda buteljer med vitt. En flaska mogen och knastertorr 2005 Chevalier de Stérimberg från Jaboulet som visar på fortsatt lagringsduglighet och en producenttypisk men föga ursprungstypisk 2010 Châteauneuf-du-Pape Magis blanc från Lucien Le Moine.

Ulrika Karlsson

Ulrika Karlsson är en utpräglad gotländska som är utbildad sommelier och passionerad restaurangmänniska. Dagligdags arbetande som vinskribent på bl a Livets Goda. Därtill föreläsare vid Grythyttans Restauranghögskola. Är också i full färd att driva Krakas Krog i gotländska Kräklingbo på sommaren.

You may also like...

Kommentera