Tre vita viner som gör din sommar!

Pernand-Vergelesses (Domaine Denis Père & Fils)
Bourgogne / Côte de Beaune / Frankrike/ 265 kr / Nr 75715 / 90p

Om all vit Bourgogne under 300 kr skulle smaka såhär skulle kanske regionen vara med förstådd än vad den är idag och mer öppen för allmänheten. Med alla bitar på plats för vad som beskriver en riktig Bourgogne är det här ett fynd. Oavsett lunch, middag eller fest avger den med sin fruktdrivna mineralitet och knivskarpa fokus alltid ett vansinnigt gott avtryck. Ett vin som får mig att skratta och göra upp planer för framtiden.

För den som vill prova en nivå högre:
Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine Denis Père & Fils)
Bourgogne / Côte de Beaune / Frankrike/ 548 kr / Nr 91321 / 95p

 

McManis Viognier (McManis Family Vineyards)
Kalifornien / USA / 89 kr / Nr 6290 / 85p

Även om jag blev smått förbannad när jag hörde att McManis ska tappas på box så förblir det här mitt godaste skämsvin. Charmigt som en sommardrink när druvan Viognier bombar dig med persika, aprikos och mango. Låter kanske läskigt för konnässören men fruktbuffén serveras oerhört elegant och i perfekta proportioner. Köp med din favoritthaimat ut i gräset och låt er samlas kring det här vinet. Det är gott i alla lägen!

För den som vill prova en nivå högre:
Condrieu La Doriane (E Guigal)
Côtes du Rhône/ Condrieu / Frankrike / 599 kr / Nr 99323 / 93p

 

LUR_ChateauRochemorin_Blanc_NV_750ml_LBLChâteau de Rochemorin Blanc (André Lurton)
Bordeaux / Pessac-Léognan / Frankrike / 149 kr / Nr 4128 / 88p

Åh, dessa vita majestätiska viner från Pessac-Léognan. De är lika självklara att dricka som folk glömmer bort att göra det. Svartvinbärsblad, citrus och krusbär läckert förpackat med massor av mineralitet. Det här är ett sånt vin som gör att folk umgås, hånglar och blir förälskade. Gör om sommaren 2014 till en Rochemorin-sommar. Det är du värd efter istiden som härjade i juni!

För den som vill prova en nivå högre:
Château Smith Haut-Lafitte Blanc

Bordeaux / Pessac-Léognan / Frankrike / 802 kr / Nr 95701 / 95p

 

Erik Dahlström

Formgivare, fotograf och matkreatör bakom tidningsfamiljen Livets Goda sedan starten. Har stor passion för mat och dryck som blivit ett livsämne som utvecklats under många års resande samt hemma i köket i Hammarby Sjöstad där oräkneliga timmar spenderas. Är redaktionens kock när artister och vinmakare kommer på besök. Älskar ärlig mat på tallriken tillsammans med en riktigt bra flaska vin och musik.

You may also like...

Kommentera