Periquita är ett stort vin

Hej Domingos, ville bara skicka ett tack. Jag gillar verkligen ditt vin som du gör – Periquita.  Jag gillar också dina dyrare viner men jäklar (ursäkta) vad Periquita är rent, ärligt och värdigt.

Nu får man ju givetvis inte omtala ett vin för under 80 kr som ett stort vin i det här landet men eftersom jag varken är en cool sommelier eller en riktig vinjournalist så gör jag precis som jag vill och jag säger det gärna igen: Periquita är ett stort vin.

Det finns så många erkända producenter vars vinmakare egentligen inte vet vad hen vill säga med sina viner. För mig är du, Domingos, en av tio på min lista över världens främsta vinmakare. Det är människor som du som binder samman vinmakare över hela världen som gör vin för att ni tror på något – ni tror på en unik smak som är unik just från er vision om hur ert vin ska smaka. Bourgogne, Bordeaux, Napa eller Portugal, det spelar ingen roll.

Du tillhör en av de stora som bär fanan för det unika med vinmakning och som en gång gjorde att jag föll för vin och som fortfarande gör att jag fascineras så mycket över det till ytan enkla hantverket.

Jag står sällan upp och håller tal men jag kan mina viner och vingårdar och jag vet när naturen och människan träffar rätt. Då blir det som med ditt vin, Periquita – fullständigt ärligt. Absolut, du vet att jag älskar andra viner också – det gör du med men du förstår vad jag menar. Etienne Sauzet gör också en billig Bourgogne Blanc och ett par riktiga dyrgripar – precis som du.

Och ikväll när jag kommer hem och öppnar en flaska Periquita Original när barnen har lagt sig och skivspelaren bara är min, så betyder mitt ögonblick med ditt vin precis lika mycket som när jag öppnar en flaska från Coche-Dury, Sauzet eller DRC… Bara för att jag vet att vinmakaren har ett unikt hjärta och att du är samma skrot och korn som Aubert de Villaine. Ditt vin är bara en annan låt av samma genuina hantverkare på samma lilla planet…

Trevlig helg!

Note: Domingos Soares Franco är chefsvinmakare på José Maria da Fonseca i Portugal. Undertecknad och Anders Enquist åt en snabb lunch med honom på Restaurang AG i veckan och det slank även ner ett och annat vin.

Erik Dahlström

Formgivare, fotograf och matkreatör bakom tidningsfamiljen Livets Goda sedan starten. Har stor passion för mat och dryck som blivit ett livsämne som utvecklats under många års resande samt hemma i köket i Hammarby Sjöstad där oräkneliga timmar spenderas. Är redaktionens kock när artister och vinmakare kommer på besök. Älskar ärlig mat på tallriken tillsammans med en riktigt bra flaska vin och musik.

You may also like...

1 Response

Kommentera