Årets viner 2014…

Nej, jag tänker inte ge er någon lista över mina troféer. Vi överöses i skrivande stund med mest prisvärda, årets vinhus, årets vinmakare, årets rödtjut, årets nykomling, Wine Spectator top 10 och så vidare. Hur skall man bedöma årets bästa egentligen? Skall det vara ett ungt vin, nysläppt eller skall man börja raljera med Latour 1959 och Dom Pérignon 1964 eller skall man sätta på sig folklighetskoftan och börja tjöta om prisvärd Ripasso? Jag vet inte i ärlighetens namn, jag dricker ju så mycket gott hela tiden.

Nej jag orkar inte.

Jag kan möjligtvis sträcka mig till att utse två veckor i Australien som mest välbehövliga uppdatering. Sedan kan vi lägga till Champagne som årets absolut alldeles för lättdruckna och snabbt sinande vin. Då vi nämner Champagne så har dessutom min toleransnivå för överdrivna doser fallfrukt, mejerifarm och pinot meunier i denna reducerats. Samtidigt som min kärlek till den strama slampan chardonnay ökats på både i bubblande och stilla form. I vanlig ordning är Bordeaux den mest underskattade regionen, italienska viner och italiensk gastronomi tar nog priset som minst intressant, medan douros imponerande torra viner måste nämnas med samma entusiasm som de fantastiska exemplen från Schweiz. I övrigt älskar jag kinesisk gastronomi, är trött på fransk service, avgudar Cornas, förstår mig ännu inte på rosévin, är fortfarande fäst vid mina riedelglas, mår illa av entry level malbec, mår bra av silvaner och håller fortfarande Hagby gårds kyckling med snuskigt knaprigt skinn, ingniden i saliga mängder smör i vilket mandelpotatis, lök och svamp fått gotta sig, som min favoriträtt till en dekadent butelj må det vara Rhône, Bourgogne, Bordeaux eller övrig ljuvlig nektar!

Andreas Larsson

Andreas Larsson vann VM 2007 och är därmed en av endast tre i hela världen som kan titulera sig både världsmästare och europamästare. Han är flerfaldig Svensk och Nordisk mästare, 2004 vann han EM, 2005 blev han utnämnd till Wine International Sommelier of the year, han är som första skandinav invald som permanent medlem i Grand Jury Européen. Då han inte har näsan i glaset njuter han av Livets Goda, resande, matlagning, gitarrspelande, Bach och Coltrane.

You may also like...

3 Responses

 1. Nils skriver:

  Hej Andreas, varför är Bordeaux underskattat enligt din mening?

 2. Andreas Larsson Andreas Larsson skriver:

  Hej Nils. Jag vidhåller att Bordeaux är en region där vi kan finna en uppsjö av fantastiska viner, även i de rimliga prisklasserna som både har struktur, komplexitet och lagringsduglighet. Nu är jag självklart aningen jävig då jag har spenderat så mycket tid där de senaste åren, precis som någon bosatt i södra Italien säkert vidhåller sin regions fantastiska potential. Det jag framförallt menar är att de flesta idag viftar bort Bordeaux som ”för dyrt” och då stirrar man sig blind på ett fåtal berömda slott, det är som att säga att Bourgogne ör för dyrt och framhålla Romanée-Conti, Rousseau Chambertin eller Leflaive Montrachet som exempel. Ta och prova Clos Puy Arnaud, Reignac, Fonroque, Clos Badon, Moulin Riche, Branas Grand Poujeaux… ja listan kan göras lång så har du seriösa viner till måttliga priser.

 3. Nils skriver:

  OK, ser visserligen din poäng där. Dock sa maste jag säga att sett fran gemene vinälskares horisont (även här i Paris där jag jobbar med vin) känns Bordeaux väldigt polariserat. Du har toppnamnen som är löjligt dyra, lagpris-bulkbordeaux som säljs för under 10 € som jag inte tycker har mycket att komma med i prisvärdhet om du jämför med valfri Sud-Ouest appellation eller Loire och sen mellansegmentet (15-75 €/bt). Här är mitt problem att för den summan pengar far jag inga toppenviner fran Bordeaux, däremot far jag det utanför Bordeaux. Jag tänker pa t.ex Brumont, Gauby, Beaucastel, Trevallon osv. Lagringsvänliga, strukturerade grejer med oslagbar value for money i jamforelse. Fa viner slar riktigt god Bordeaux, men min mening ar att eftersom vin i grunden köps för att drickas kan jag inte frikoppla vinets kvalité fran priset. Dvs, det maste nagonstans vara prisvärt och det tycker jag inte att mycket Bordeaux i dagslaget lever upp till, givet alla goda viner som finns dar ute.
  (PS, din blogg är riktigt kul att läsa, keep up the good work 🙂

Kommentera