Lost & Found: 1996 Château Charmail

Precis på samma sätt som jag älskar att leta och köpa gamla skivor i hopp om en ny musikupplevelse så älskar jag att leta upp viner från årgångar som inte längre är aktuella på nyhetsmarknaden. Jag kallar de inte för bortglömda men de har ramlat av scenen och står inte längre i rampljuset. Det är en intressant sport. Som att föra historien till idag och släppa ut den. Att ge ett 30 eller 60 år gammalt vin chansen att få se en liten del av dess dåtida framtid är fascinerande, och naturligtvis det motsatta när vi vänder på det att själv få uppleva ett vin som skördades för många år sedan och ibland innan ens du eller jag var födda. Under den här rubriken kommer jag att skriva om viner som jag hittar runt om i världen, viner jag handlar från privatpersoner, vinhandlare eller små landsortsbutiker. Gamla och unga och allt från klassiska årgångar till de mer udda som aldrig fick uppmärksamheten de förtjänade. Hur står de sig idag? Alla har ju inte möjligheten att gränslöst plocka viner ur en perfekt vinkällare eller köpa lådor av viner för att sedan ligga på dom i 20 år. Det här är mitt stickprov på vinhistorien som ständigt skrivs om.

Château Charmail är för många i Sverige ett okänt bordeauxslott. Det är synd. Slottets nuvarande ägare Bernard d’Halluin har ett stort vinhjärta och har drivit egendomen med stor passion sedan han tog över det år 2008. När jag kontaktar slottet för att ställa några frågor är det han själv som inom ett par timmar svarar. Men slottet har rest flaggan en gång tidigare och det var redan 1982 när man tydligt markerade att man ville höja kvaliteten på vinerna när vinmakaren Oliver Séze stolt öppnade slottets grindar och påbörjade en fantastisk kvalitetsökning som därefter har skett gradvis år efter år. Vinerna är trots slottets position på västra banken (väldigt nära Saint-Estephe i kommunen Saint-Seurin de Cadourne) merlot-dominerade med ca 50 % och därefter ca 30  % cab sauv och ca 20 % cab franc och alltid några få procent petit verdot.

Jag har provat alla årgångar av vinet från 1989 fram till idag och alla har de en tydlig husstil med en mörk frukt som klär sig elegant i sin generositet, en tydlig struktur och ett fatkryddigt avslut med ofta fruktiga och integrerade tanniner. Det är ett vackert vin att dricka – fylld av stolthet. Slottet med sin vingård har funnits sedan början av 1800-talet och det vilar djupa rötter bakom slottets emblem.

 

lostfound-logga
Chateau Charmail

Från året: 1996
Status: Crus Bourgeois Haut Médoc, alldeles bredvid Saint-Estephe
Druvor: 47% merlot, 33% cab sauv, 17% cab franc, 3% petit verdot
Producent: Chateau Charmail
Källa: Vinbutik i Belgien
Kostar: Ca 20-40 euro.

IMG_5837Jag valde 1996 av den enkla anledningen att jag provade den nyligen. Buteljen köptes från en vinbutik i Belgien och antalet mellanhänder är oviss men flaskan var i gott skick tillsammans med en riktigt bra nivå (vilket det ska vara på ett vin från det här året). 1996 är en hyllad årgång av många. Jag håller delvis med men tycker ofta, särskilt idag, att 1995 visat sig hålla bättre. Har provat flertalet 1996or från stora slott som redan uppvisar tendenser att falla över mognadsgränsen. Samma med klassiska 1982 där jag ofta tycker att 1983 står upp bättre. Så var uppmärksam om du ligger på lådor i tron om att de ska hålla forever – i många fall börjar det bli dags att korka upp, konfitera anklåren, tända ljusen och ställa till med middag.

Doft: Enastående. Fylld av röd torkad paprika, nymalt kaffe, nyanser av tryffel, en fantastisk saltrostad nötighet tillsammans med de söta tonerna från myllan i höstskogen. Otroligt charmig doft som borde väcka den vintrötte till liv vilken måndagsmorgon som helst.

Smak: Frukten är mörk men inte dov, utvecklad med inslag av fräsch fallfrukt, viol och ligger absolut på rätt mognadssida och den rinner ner som den ljuvaste nektar. Kanske inte riktigt lika storslagen i smaken som doften flaggade för men husstilens struktur känns igen och håller vinet stadigt tillsammans med lättsamma jordiga mineraltoner och tryffel och nymald kaffe. Tanninerna finns där och faten har vuxit in i vinet helt perfekt.

Eftertext: Det var en väldigt bra 96a jag hade framför mig. Jag har provat bättre viner från året som har större terroir och även sämre från dyrare slott men Charmail hör till skaran ”väldigt goda” och mycket värdigt sitt ursprung. Ett rent vin med erfarenhet.

Slottet har nyligen utökat med 6 hektar som man köpte tillbaka för att ge vingården sin ursprungliga storlek. Av de nyare årgångarna har man lyckats fantastiskt bra med årgång 2009.

 

Erik Dahlström

Formgivare, fotograf och matkreatör bakom tidningsfamiljen Livets Goda sedan starten. Har stor passion för mat och dryck som blivit ett livsämne som utvecklats under många års resande samt hemma i köket i Hammarby Sjöstad där oräkneliga timmar spenderas. Är redaktionens kock när artister och vinmakare kommer på besök. Älskar ärlig mat på tallriken tillsammans med en riktigt bra flaska vin och musik.

You may also like...

Kommentera