Murphy’s lag om terroir

Om någonting kan gå fel kommer det förr eller senare att göra det. Bilden ovan visar en gaffeltruck som med mig i gled ner i en tämligen obehaglig och illaluktande vinlera och en traktor som medan den bogserade ut trucken från nämnda gegga fick motorstopp och därför enbart lyckades att förvärra situationen. Jag önskar att jag även hade fått ett foto med nästa monstermaskin som ringdes in för att rädda vår stackars chariot élévateur, om enbart för den onekligen – mitt i all stress och utmattning – komiska tripp trapp trull-effekten men inifrån ljöd ett larm från den pneumatiska pressen som under den första presscykeln inte heller ville fungera. Med tanke på alla mer eller mindre omöjliga problem som uppstår under skörden borde Murphy’s lag vara en del av terroir-begreppet. För när pumpar slutar pumpa, slangar börjar läcka och kylsystem slutar kyla så påverkas jäsningsprocesser, macerationer och extraktioner och det så dyrbara protokollet från stjärnkonsulten blir nästintill omöjligt att följa om man inte vill jobba mer än de 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan du redan jobbar under den här tiden. Det vill de flesta, inklusive jag, inte.

Vi går här nu in i den fjärde helgen utan vila men nästa vecka skördas de sista Cabernet Franc-fälten. Troligtvis är vi de sista i Saint-Émilion som har druvor kvar att plocka in, till och med Pavie blev klara i torsdags. Sanitetsnivån är det inget fel på men frost hotar under dessa molnfria höstnätter. Om inte den annalkande kylan skapar några problem ska det experimenteras med sans sulfite vinifiering vilket är något jag tycker är mycket intressant och ser fram emot trots den något tyngre arbetsbörda det innebär. Min kompis Léah på Tour Saint Christophe fick förövrigt självaste monsieur Rolland att lyfta på hatten för hennes experiment på samma ämne. I andra regioner är det såklart inget nytt med sans sulfite viner men vi är i Bordeaux nu och inget ont om vinvärldens Wall Street men det är ju knappast för ”naturviner” den är känd.

/ Tobias

Skördebloggen

Går andra året på M.Sc. programmet Vinifera Euromaster i enologi och vitikultur som drivs av ett konsortium av några av de ledande vinuniversiteten i Europa och organiseras av Montpellier SupAgro. Han har trots sin unga ålder mångårig erfarenhet av vinvärlden, dels som vinkällarmästare på Göteborgs Vinkällare och mer nyligen som vinprovningsledare på Ô Chateau i Paris.

You may also like...

Kommentera