Bucket List Wines

I hemlighet har jag – men bara för mina nära och kära – obeskrivligt nog passerat 46. År, alltså. Under födelsedagskvällen upptäckte jag en ny (eventuellt) positiv sida av mig själv, som vi kan döpa till ”jag vill fan inte missa något gott”.

Livet är ändligt. Fattar man inte det kan och bör man sluta läsa nu. Fortfarande kvar? Trevligt; IQ-nivån är troligtvis tresiffrig – grattis!

Jag har även på senare tid sporadiskt funderat på min s.k. Bucket List, med tanke på att den kvarvarande tiden här på Tellus matematiskt beräknad från min födelse på Falu BB, bör vara ungefär ”födelseår” PLUS ”beräknad ålder för sista vinprovningen” MINUS ”senaste födelsedag” LEDER TILL ”antal år kvar att beta av din Bucket List”. Svaret i mitt fall blir då 44. Hur många år har du själv på dig?

Och vad ska den där listan/hinken då egentligen innehålla? Det finns ju minst sagt ganska många viner man skulle vilja uppleva, i alla fall en gång i livet. Naturligtvis vore det kul att få dricka någon av världens mest legendariska viner som t.ex. Cheval Blanc 1947, Inglenook 1941, Monfortino 2004, Sassicaia 1985 eller i princip vad som helst från Henri Jayer. En och annan DRC borde väl också platsa antar jag?

Jag har haft förmånen att prova viner som kvalar in på de flesta dödligas hinklistor. Givetvis finns det drösvis av ikoniska kvar som jag kanske inte direkt drömmer om, men likväl hoppas på (Grange 1951, kanske?).

Vad jag nu till slut kommit fram till är… (trumvirvel) Köp en större hink! Just do it. Det kommer att vara värt det. Fyll hinken med dina egna drömviner och se till att få dessa drömmar uppfyllda. Det är möjligare än du tror, och som sagt, livet är ändligt.

Den 14:e november klockan 18 blir min hink betydligt lättare när en komplett Domaine de la Romanée Conti horisontal ställs framför mig. Dessutom från superåret 1999. Det enda vita vinet i kollektionen (Montrachet) producerades endast i 3590 flaskor, vilket matematiskt betyder att inte särskilt många dödliga haft möjligheten att prova samtliga DRCs Grand Cru-viner från denna legendariska årgång, oavsett om hen varit beväpnad med en galet tjock plånbok. Det blir en unik kväll och jag tackar pappa för en källarrensning värd namnet.

You may also like...

Kommentera