Tillgång och efterfrågan

Jag befinner mig sedan en tid tillbaka i franska alperna, hit åker jag flera gånger om året och har gjort så sedan 15 år. I den lokala livsmedelsbutiken i Argentière, byn strax nordväst om Chamonix, har man fyllt en vägg med viner, en yta motsvarande ungefär 5 % av butikens totala areal. Utbudet sträcker sig från enklaste till exklusivt, fåtalet boxviner samsas med bordsviner och lokala viner från Savoie. Mellanprisläge ligger runt 7 euro och det allra billigaste kostar inte mer än 3 euro. Kikar man närmare bland buteljerna finns fantastiskt undanstoppat i sortimentet. Häromdagen, som för övrigt var en söndag, köpte jag en flaska 2007 Château Pichon-Longueville au Baron de Pichon-Longueville. Visserligen ingen hejdundrande årgång men ett otroligt gott vin till kvällens middag. 66 euro är fullt hanterbart för en flaska kvalitativt från Bordeaux. I butiken finns en hel del andraviner från de bättre slotten i samma region, en smal men trevlig samling viner från Bourgogne och resten av Frankrike representeras genom axplock från spridda ursprung. Önskar jag viner från övriga världen går jag bet, här lyser de med sin frånvaro vilket inte är någon ovanlighet i ett vinproducerande land. Vill jag vidga vyerna får jag ta mig några kilometer in till Chamonix, där finns 3 välsorterade vinbutiker med fantastiska erbjudanden. När det gäller utbud klarar man sig galant i Frankrike, trots att det inte finns ett statligt monopol att luta sig mot. Jag ställer mig tveksam till om vi i Sverige verkligen skulle få ett utarmat sortiment av kvalitativa viner om handeln släpps fri. Skulle den lokala livsmedelsbutiken i exempelvis Krokom eller Hemse bara sälja skräpviner? Eller finns det, precis som i Argentière, en handlare som är passionerad goda viner, med kunskaper om att erbjuda sina kunder gott i glaset?

 

 

 

Ulrika Karlsson

Ulrika Karlsson är en utpräglad gotländska som är utbildad sommelier och passionerad restaurangmänniska. Dagligdags arbetande som vinskribent på bl a Livets Goda. Därtill föreläsare vid Grythyttans Restauranghögskola. Är också i full färd att driva Krakas Krog i gotländska Kräklingbo på sommaren.

You may also like...

Kommentera