Smällen på käften – med inköpslista

Först in i vanen åker madrassen med lakan och allt huller om buller, sen landar en flaska Old Grand-Dad Bonded i den mjuka högen innan jag smäller igen bakdörrarna. In bakom ratten, på med stereon, nycklarna i tändningslåset och så iväg. Tre månader i Austin och jag är närapå utbränd, var dag mer rastlös än den förra och ingenstans att ta skydd undan trafik och buller. Det är hög tid att återse vännerna på Leon˙s Country Store.

Det är tomt och tyst så här på tidiga eftermiddagen denna svala Novemberdag och till och med AC˙n har tagit semester. Ölen tänker annorlunda och vägrar ge upp tanken på stekhet sommar, fuktig och iskall skapar den en njutning av masochistisk art medan mina fingrar ömsint kramar den runda kroppen. Gene sitter bredvid mig och jag överöser honom snart med ord som saknad, längtan och nödvändighet, allt i god manlig ton och utan ett uns av sexualitet–det handlar om hemmahörande och han förstår.

Medelålders skumögda som vi är lyckas, på något konstigt vis, våra blickar fästas vid fyra dammiga spritflaskor en bit in i de mörkare lokaliteterna på andra sidan baren. Leon˙s har inget sprittillstånd, de säljer inte ens vin, så det är en udda syn ur det perspektivet. Inte att se spritflaskor här, men att se fyra flaskor trona i ensam gemenskap, dessutom med ett lager av damm över sig, hör till ovanligheterna. Jag frågar Carol vad det är för en udda kvartett och får till svar att det är det sista som är kvar från ett dödsbo, överlämnat för konsumtion här hos proffsen. Carol avrundar med en uppmaning att ta för sig så Gene och jag hasar oss försiktigt över för att spana in godiset och greppar snart tag i varsin flaska gin.

Kvar står två halvtomma flaskor whiskey, en Jack Daniels och en lite finare flaska tolvårig Glenfiddich. De två hamnade genast på bardisken–de var ju redan öppnade så det fanns väl ingen ursäkt till att lägga de till det påbörjade barskåpet i vanen. Gene plockade ned finglasen från hyllan och vi började smutta godsaker till minne av den avlidne. Nyanlända fick erbjudande om ett glas och Jack Daniels var populär. Svårare var det för den stackars immigranten och han blev den siste som försvann ner i strupen på lokalbefolkningen. Tolvårig Glenfiddich är nu ingenting för en whiskeyälskande svensk, men här på landet i centrala Texas mottogs han med en viss skepticism. Det kunde ju vara så att det var något fint, och nä, det passar inte våra smaklökar. Nåväl, när Jack närmade sig läggdags så blev det lättare att bli vän med skotten och även han fick till slut sin efterlängtade vila.

Likt många av mina medtexaner föredrar jag mindre komplexa smaker, inte för att vi inte förstår att uppskatta det mer intrikata, det handlar mer om ett sökande efter den där perfekta smällen på käften. Ett överväldigande, en urkraft, en sensation, lyckoträffen och förälskelsen i just det där egenartat stora och rena–explosionen. Därför skriver jag så ofta om det jag finner på bottenhyllan bland mina tiodollarskompisar. Det är där jag tror mig finna den. Många av de vänner jag berättat om är svåra att hitta hemma i Sverige så jag bestämde mig för att göra några försök till efterforskningar för er som trots allt vågar riskera att framstå som obildade suputer och inte skulle skämmas en sekund över att ertappas med en flaska Old Crow eller Bellow˙s i er whiskeyarsenal.

Jag har lokaliserat en del av mina lågvattenkompisar inom rimligt avstånd från er, men tyvärr måste jag meddela att det är dyrt att vara billig i Sverige, så håll i plånboken och hoppas att någon välbeställd i bekantskapskretsen redan snutit åt sig er önskelista och beställt i tid. En liten varning dock, några av dessa är mycket komplexa och passar kanske bäst i finare kretsar. De är markerade med en varningssymbol.

Systembolagets privatimport, importörens namn inom parantes:

 • Old Crow, Bourbon (Clydesdale AB)
 • Old Grand-Dad, Bourbon (Clydesdale AB)
 • Old Taylor, Bourbon (Clydesdale AB)
 • Bellow˙s Straight, Bourbon (Clydesdale AB)
 • Ranger Creek .36, Bourbon (N57 Nordic) †

Systembolagets beställningssortiment:

 • Old Overholt, Rye Whiskey

Via nätet, sajt in parantes:

 • Old Forester, Bourbon (whiskymarketplace.se)
 • Heaven Hill, Bourbon (whiskymarketplace.se)
 • Sotol Hacienda De Chihuahua Reposado, Typ av Tequila (uvinum.se) †

Några jag inte hittat importörer för men som du kanske hittar i någon utmärkt whiskybar nära dig är följande:

 • Kentucky Gentleman, Bourbon (Hotel Skansen, Färjestaden, Öland)
 • Rebecca Creek, Blended Whiskey
 • Red River, Bourbon
 • Texas Silver Star, Whiskeylikör

You may also like...

Kommentera