Bravo Bordeaux!

Hör du till skaran som tröttnade på Bordeaux? Tyckte det blev för dyrt samtidigt som du kände dig smått sviken när slotten upptäckte det fanns stora pengar att hämta bland nyvunna kunder? Du som varit en trogen kund genom alla dessa år och så nu detta? Eller hör du till den yngre skolan vinpassionerade som aldrig riktigt fått chansen att prova seriöst bra Bordeaux för att du upplevt dem som för dyra?

Oh yes, Bordeaux kan kritiseras för mycket men frågan man bör ställa sig är om det gäller alla de närmre 10,000 producenterna som finns i regionen eller om vi lite lättvindigt mest har cru classé-slotten i åtanke, de och några andra som får all uppmärksamhet när en primeur-handeln med Bordeaux kickar igång varje vår. Ska dessa slott som utgör mindre än fem procent av regionens produktion få styra vad vi tycker om vinerna från Gironde, bara för att de är en ekonomisk maktfaktor och utvecklats till en lyxartikel i vissa kretsar, eller en investering i andra?

Men nu är Bordeaux så mycket mer än de få slott som säljs via förhandsrätt och som får mycket av uppmärksamheten. Alla andra som inte anses lika intressanta att köpa i förväg får inte samma mediabevakning och det är lätt att de slukas i négocianternas stora portföljer. Därför är det snudd på måste att pallra sig till Systembolaget imorgon och säkra ett par flaskor av fina Ch. Tour Baladoz, en Grand cru från Saint Emilion. Mogen Bordeaux för under 300 kronor och ett toppår som 2005, what’s not to like?

Vid ett besök på ägarnas systerslott i höstas, La Croizille, blev jag introducerad även till Tour Baladoz. 2011:an, en tuff årgång, imponerade och likaså den storslagna 2010-årgången. Lite sådär lagom svenskt försiktigt frågade jag om det fanns möjlighet att prova något med mer ålder, för att se hur de utvecklades. Anthony och Jean-Michel, den senare vinmakaren, var inte sena med att servera nollfemman, ett vin som för mig representerade det jag älskar med Saint Emilion; elegansen, de merlotdominerade doftattributen, den supersnygga fatbehandlingen och den smeksamma gomkänslan.

Det trillar in 1200 flaskor till Sverige med försäljningsstart imorgon och de lär inte bli långvariga. 279 kronor. Ett perfekt vin att dricka nu även om det håller längre än så. Men mest av allt, det här är en möjlighet att återfå tron på Bordeaux om du glidit allt längre bort från den klassiska regionen, eller ett ypperligt tillfälle att förstå varför vi som varit med ett tag alltid himlar med ögonen när mogen Bordeaux kommer på tal.

2005 Ch. Tour Baladoz (91 poäng)

Länk till vinet.

(Startbild: Anthony Crameri med sin 2005:a Tour Baladoz)

Niklas Jörgensen

Precis som efternamnet antyder så har Niklas danskt påbrå. Efter avslutade studier i Lund arbetade han ett par år på anrika Kjær & Sommerfeldt i Köpenhamn innan flyttlasset gick till Stockholm där det bland annat spenderades några år på Vinkällaren Grappe. Niklas är den fortifierade rösten i cyberrymden och driver bland annat sidan Mad about Madeira.

You may also like...

Kommentera