Systembolaget 2016 – mina reflektioner

Alf Tumble, som ibland sprider vinös glädje i detta magasin, skriver ju numera framförallt i Dagens Nyheter, och hans artikel om Systembolagets eventuella tillkortakommanden bland vinvärldens ”nya” viner blev katalysator till dagens blogg.

Den egentliga anledningen dök dock upp långt tidigare, då jag på en privat tillställning träffade en galet kompetent Systembolagsanställd, som under 10+ år jobbat med att sälja bolagets Fine Wine sortiment till vinintresserade privatpersoner. Han har varit med på hela resan inklusive den ambitiösa satsningen på Regeringsgatan 44; denna Flag Ship store i huvudstaden, som skulle erbjuda oss winegeeks en extra vinmässing dimension.

Och initialt var det verkligen så! Köerna ringlade långa på måndagsmorgonen när de nya vinerna lanserades. Anlände man kvart efter tio var de mest eftertraktade viner slut! Det fanns ett enormt sug.

Regeringsgatans glansdagar är sedan länge över och butiken har placerats i PK-husets källare. Fine Wine-avdelningen är väsentligt mindre än den var och det beror delvis på mig. Och säkerligen även på dig, kära läsare. Du liksom jag har svikit monopolet. Vi köper nämligen huvuddelen av våra bättre viner direkt från handlare utomlands eller från utlandsreggade importörer som levererar spännande viner direkt till dörren. Det är en ny marknad. Det är en ny tid.

Ovanstående vinvän, som verkligen har jävligt bra koll på både det ena och det andra, säger att Systembolaget numera har släppt de kunder som för några år sedan frekventerade, frös tillsammans och älskade varje månadssläpp. I stället ligger fokus på att vara ”vass” på viner mellan 150-300 kr. Och personligen kan jag också tycka att det dyker upp mängder med schysta viner just där MEN Alf Tumble har också en poäng. En stor poäng.

Om nu konsumenter som tidigare runkade ikapp (det är alltid män…) till det senaste numret av WS, WA, DV (kommer ni ens ihåg Dina Viner?), etc numera köper sina kvalitetsviner någon annanstans, varför kan inte Systembolaget då bredda sitt urbud i mellansegmentet? Vinerna som Alf söker kostar sällan särskilt mycket pengar.

I Jura, Loire, södra Italien, Östeuropa, Grekland, Saale-Unstrut (#Jan Rosborn), Finger Lakes, m.fl. produceras idag viner av bra kvalitet som prismässigt ligger i linje med Systembolagets nya prisfilosofi. Spännande viner som torde appellera till den nya generationens vindrickare, där Orange, Naturvin eller Sans Souffre är vedertagna begrepp. Om Systembolaget anammar detta  och verkligen tar fighten med de nya konkurrenterna, så kan de säkerligen återfå en hel del av det förtroende som monopolmonstret hade tidigare. Men, det är ett vägskäl och det är nu dax att välja rutt.

You may also like...

Kommentera