Blenheim, Nya Zeeland – 2 degrees of seperation

Teorin “6 degrees of separation” som menar att alla på jorden kan kopplas samman via relationer mellan sex eller färre personer hade antagligen fått en lägre siffra i namnet om Frigyes Karinthy hade varit vinmakare.

Det är skördetider på södra halvklotet och en stor del av världens mer eller mindre nyexaminerade enologer har tagit anställning som cellar hands eller assisterande vinmakare för säsongen. Facebook gruppen New Zealand Harvest 2016 har i skrivande stund 571 medlemmar och 13 av dem, inklusive undertecknad, bor nu i det gamla huset på 72 Maxwell Road i centrala Blenheim, den mest tätbebyggda orten i det hav av Sauvignon Blanc rankor som är känt under namnet Marlborough. Alla i detta lilla kollektiv ska jobba på Saint Clair Family Estate vars Vicar’s Choice är en storsäljare på monopolet. Vi är 27 personer som ska jobba 12 timmars skift 24 timmar om dygnet tills alla tusentals ton druvor är mottagna och vinifierade. 27 säsongsarbetare låter enormt för mig som bara har jobbat i Frankrike tidigare, på Château la Gaffelière förra året var vi totalt tre praktikanter, men här är Saint Clair’s känt just som ett ”Family Estate”. Delegat, Pernod Ricard och de andra jättarna i området tar in runt 60 personer, utöver de fastanställda, till sina vinfabriker som snarare kan liknas vid städer.

Att vinvärlden är liten har jag märkt av förut, men här är det nästan komiskt hur alla känner alla på något sätt. Tre av mina gamla klasskamrater från mastern är här varav en jobbar på andra sidan gatan från Saint Clair, min kollega Chloé från la Gaffelière bor 15 minuter från mitt hus och när hon flyttade in bodde redan två av hennes klasskompisar från Bordeaux i huset. Tredje kvällen på Maxwell Road flyttade Adi från Indien in, under middagen visade det sig att han gick andra året på min gamla utbildning och skulle skriva sin masteruppsatts här. Därav hade vi såklart haft samma lärare men han kände även flera personer från min årskull och dessutom hade hans flickvän gått Viniferan året över mig. Ludwig från Tyskland som också satt vid bordet har en familjevingård i Württemberg där det visade sig att tre personer från Adis gamla skola i Indien hade praktiserat på. Andrea från Toscana som också bor i huset kände två av mina klasskompisar från mitt utbytes år i Lissabon och jag hade kunnat fylla en helsida till med liknande sammanträffanden.

Frigyes Karinthys idéer från slutet av 20-talet om ”chain-links” och krympandet av den moderna världen känns väldigt sanna i Blenheim 2016.

/Tobias

Skördebloggen

Går andra året på M.Sc. programmet Vinifera Euromaster i enologi och vitikultur som drivs av ett konsortium av några av de ledande vinuniversiteten i Europa och organiseras av Montpellier SupAgro. Han har trots sin unga ålder mångårig erfarenhet av vinvärlden, dels som vinkällarmästare på Göteborgs Vinkällare och mer nyligen som vinprovningsledare på Ô Chateau i Paris.

You may also like...

Kommentera