Brasserie och finkrog

Häromdagen fick jag frågan om vad som är trendigt i restaurangvärlden. För mig är trender svårdefinierade då jag sällan vet när de övergår i något bestående och vilka trender som är här för att stanna. Jag är knappast en trendguru då jag själv agerar enligt de förutsättningar som ges på landsbygden och sällan hakar på trender som uppkommer i stora städer. Om jag ändå får tycka till så är nog växlingen från finkrog till brasserie en trend som är här för att stanna – finsmakaren byts mot folklighet och detaljer blir till stora penseldrag. I flera fall en framgångsrik utveckling där krögaren lyckas skapa helhet med gastronomisk höjd trots att ”enkelheten” sätts i fokus. Men ibland är upplevelsen rasande förlåtande – för mig betyder brasserie inte få servicegivare och minimala serviceögonblick, inte heller avsaknad av kunskap och ointresse för gästen. Visserligen är detaljerna kring måltiden färre och matsalsmomenten inte lika närvarande men upplevelsen bör ändå präglas av en serviceprestation som står i paritet till vad gästen betalar. Många lyckas alldeles förträffligt med övergången medan andra hamnar i något mellanting där pris och prestation inte alltid lirar. Gastronomisk höjd i bistromiljö levereras på Oaxen Slip där man vänt och vridit på begreppet vilket resulterat i måltid med finess.

Gott i glaset denna vecka har varit 2008 Renato Ratti Barolo Marcenasco, 2011 a tribute to grace grenache och 2012 Sandhi Santa Barbara Chardonnay.

And the winner is…

 

Bäst i Norden! Foto: Mikael Göransson

Bäst i Norden!
Foto: Mikael Göransson

Så var det dags, det vi alla väntat på: vem vinner dagen och går hem med bucklan!?
Prisbordet dignar av vinflaskor och alla kandidaterna står samlade på scenen. De för kandidaterna okända dryckerna som provats under dagens lopp presenteras. De fyra förväntansfulla finalisterna väntar på juryns dom och tävlingens konferencier gör ett utmärkt jobb att hålla dem på halster. Tredje priset presenteras först och detär Heidi Mäkinen från Finland som kniper bronsmedaljen vilket, till publikens stora förtjusning, innebär att det är de två svenska kandidaterna som tar silver och guld. Beatrice Becher är Nordens bästa sommelier 2014 och Johan Nilsson tar silvermedaljen!

Lyckan Foto: Mikael Göransson

Lyckan
Foto: Mikael Göransson

Ett stort grattis till alla tävlande och ett extra stort grattis till finalisterna.

Ni är bra så in i Norden!

Finalen del 2

Frågesport  Foto: Mikael Göransson

Frågesport
Foto: Mikael Göransson

Den avslutande delen av finalen består av frågesport där väldigt specifika frågor såsom ”Vilken av följande Barolo Cru ligger inte i Serralunga: Vigna Rionda, Francia, Ornato, Villero, Arione”skall besvaras på 20 sekunder. Efter frågesporten sammanställer juryn de sista poängen och vi sitter som på nålar för att få veta vem som tar hem titeln Nordens bästa sommelier 2014.

Finalen del 1

I den första delen av finalen får kandidaterna egna uppgifter att lösa på scenen. Den första uppgiften består i att servera en flaska champagne till ett sällskap på sex personer. När värden provat av vinet ber han att få vinet serverat i större glas, något som är tänkt att bryta finalisternas koncentration och sätta dem […]

Finalisterna i NM 2014 är…

Efler en mycket jämn semifinal har juryn tillkännagivit de kandidater som ska göra upp om NM pokalen i finalen. De tävlande blir: Beatrice Becher – Sverige, Johan Nilsson – Sverige, Heidi Mäkinen- Finland samt Karel Veski – Estland (Gästkandidat) Finalen beräknas vara avgjord 18.00. Tills dess kan du följa händelserna genom hashtagen #nmsomm2014

NM i full gång

Nordiska mästerskapen i sommellerie går av stapeln i Stockholm i år. Förutom de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island deltar även Estland med en gästtävlande. Kandidaterna i år är: Steffen Tiff- Danmark Rune Sauer . Danmark Markuu Niemi- Finland Heidi Mäkinen- Finland Assthor Sigurvirsson –Island Hrodmar Eydal – Island Aleksander Iversen – Norge […]

Var det bättre förr?

IMG_3327 Vissa romantiker vidhåller ideligt att så är fallet. Jag gör det inte. Emellertid kan vi åtminstone enas att mycket var riktigt bra. Undertecknad fick häromdagen uppdraget av Vinkällaren Grappe att ledsaga dess medlemmar genom ett antal klassiska bordeauxviner från klassiska årgångar. Vi inleder med den goda men tanninrika årgången 1975, först ut är Mouton-Rothschild […]

Periquita är ett stort vin

Hej Domingos, ville bara skicka ett tack. Jag gillar verkligen ditt vin som du gör – Periquita.  Jag gillar också dina dyrare viner men jäklar (ursäkta) vad Periquita är rent, ärligt och värdigt. Nu får man ju givetvis inte omtala ett vin för under 80 kr som ett stort vin i det här landet men […]

Arbetsförmedlingen

Arbetslös!

…eller per definition är jag från och med nu troligtvis arbetssökande – jag är tyvärr dåligt insatt i Arbetsförmedlingsvokabulär. Oavsett vilket är båda dessa ord nya för mig eftersom jag sedan 1989 ständigt jobbat; inom betongindustrin, som golfinstruktör (ring mig – jag är ganska bra!) och det senaste decenniet med vinimport och dito försäljning. Nu […]

Nya krafttag

Svårigheten att ladda om batterierna efter en hektisk säsong, att landa i det vardagliga som i mitt fall innebär att inte avsluta service klockan tre på morgonen och påbörja frukostserveringen klockan sju. Med några få timmars sömn i bagaget brukar jag vid middagstid vara lite dimmig i blicken och osammanhängande i talet, bristen på sömn […]

Highland Park är den ”nya” rökwhiskyn

MALTWHISKY-VM 2014   Lagom torvrökt whisky är potentiellt den bästa maltwhiskyn. Röken är en kontrasthöjare som kittlar den goda frukten. En delikat balansakt skulle det visa sig där whiskyn antog vitt skilda ansikten. Orresta Golfklubb välkomnade folk från Enköping och Västerås och juryn delades i tre läger, så jämnt blev det. När rösterna räknats samlade tre […]

Diskretion…

Diskretion är en dygd. Diskretion är en önskvärd parameter i stora viner. Dock så kan det förefalla smått vanskligt att definiera vad diskretion egentligen innebär. Vi kan ju börja med motsatsen som nyzeeländsk sauvignon blanc, det är en vinstil som i sin enkla, fräscha och rättframma karaktär kan vara småtrevligt drickbar. Dock så är det är […]

Sjukt sköna sjuor…

Du är missförstådd, du är utskälld, du är förbisedd. Jag har alltid försvarat dig, tyckt om dig för din mjukhet och renhet. Du har alltid varit tydlig och snäll utan aggressioner och hårda kanter. Du är mogen och tillgänglig och du har en tydlig identitet. Dessutom kan du tillskansas för en måttlig penning så vad […]

Välplanerat

Ur servicegivarens synvinkel innebär välplanerat trygghet och säker prestation, den lägsta nivån är så pass hög att gästerna är nöjda även om vi själva tycker att arbetet haltar. Att allt planeras in i minsta detalj för att undvika misstag låter ganska tråkigt i gästens öron, välplanerat kan tyckas stereotypt och trist. Men en restaurangmåltid är […]

Sjutton års väntan är över…

Året var 1997. Den unge Gerard Bertrand var passionerad, hungrig och nyfiken. Visst var han redan med i matchen, men ännu skulle det ta ett tag innan toppvinerna från distinkt terroir såsom Le Viala, La Forge och Cigalus skulle göra sig hörda och synas på de bästa vinlistorna i London, New York, Paris, Stockholm och […]