Äntligen jul

Mitt i julbordsstöket kommer tankarna kring hur vi äter. Och mängden vi äter. Visserligen lockar julbordstraditionen till diger konsumtion av mat, men det bjuder också på speciella smaker. Syrat, rejält med sälta och massor av fett, en smakbild som inte är helt enkel att kombinera med dryck. Hos oss går mumman hem, den sötbittra drycken som lirar med allt från inlagd sill till gravat bland fiskar och kött. Receptet kan varieras, jag gör mumman med must, gin, madeira, porter och lageröl, en mix som bjuder rondör och pikant kryddighet. Sedan byter jag med glädje till vin. Jag har provat mängder av druvor och rekommendationer. Gewürztraminer till sill (alldeles vedervärdigt dåligt), torr riesling till gubbröra (inget vi rekommenderar) och fatad chardonnay till laxen (helt okej men inte mer). Däremot är pinot noir universalreceptet till julbordet, denna ljuvliga druva som med elegans understryker smakerna snarare än möter dem med full kraft. Vinet lägger sig i bakgrunden och som med sin friska syra livar upp det feta bland småvarmt och kallskuret. Madeira med anständig ålder är helgjutet till gottebordet, den nästintill bortglömda drycken är svårslagen till inlagda frukter, choklad, saffran och julkryddat.

God Jul!

Betygen för första Diplomatentamen har kommit och det är inte med lite lättnad jag kan säga att jag klarade det!

Så himla skönt eftersom jag tyckte att provet var väldigt svårt, trots att det var flervalsfrågor.
Jag försökte fokusera på att läsa frågorna och tänka logiskt och det gick bra!

Vi har haft flera lektioner sedan dess och min absoluta favorit var Bourgogne med Mark Andrew som föreläsare.
Han var så passionerad och lätt att förstå. Det är verkligen skillnad på att läsa om något i en faktabok eller höra det från någon som brinner för ämnet och själv har varit där många gånger.

Om tre veckor ska jag åka på inspirationsresa till Kalifornien.
Jag hoppas då att ännu mer bitar kommer att falla på plats!

När jag kommer hem ska jag och vår VD, Hanna Halpern, vara med på Restaurangexpo och Fastfood & Café-mässan den 27 januari.
Hanna ska hålla ett seminarium som handlar om bakom kulisserna på Årets Kock och jag ska hålla en vinprovning som riktar sig mot branschfolk. Det blir lite enkla tips på hur vin och mat funkar ihop och om konsten att hjälpa gästen att hitta ett vin de kommer njuta av tillsammans med er meny.

Läs mer om mässan på:

http://www.easyfairs.com/ffcsthlm

För att komma till Restaurangakademiens hemsida klicka på länken nedan:

http://www.restaurangakademien.se/

 

Tills dess önskar jag er alla en god jul & ett gott nytt år!

 

IMG_0005

Är det någon som egentligen bryr sig? Eller; Dax att summera 2014.

Min korta, men för mig oerhört betydelsefulla, bästa-lista för 2014 lyder enligt följande, utan inbördes rangordning:

– DRC RC (om ni av någon outgrundlig anledning inte fattar förkortningen, sök hjälp!)
– Veckan i Toscana
– Villa d’Este (detaljer i nästa Livets Goda)
– Eva Nike Louise Syrah Lindström Carlvik fyllde 2 år
– Alba Omega Betty Kristina Lindström Carlvik fyllde 4 år
William Emil Max Emanuel Lindström fyllde 13 år (tonåring – ofattbart…)
– Firade 3-årig bröllopsdag tillsammans med min älskade Eva Maleka Lindström Carlvik

Och ungefär så här ser alla ganska menlösa årssammanfattningar ut, d.v.s. minst hälften av vad skribenten nedtecknar är direkt privata grejer, och jag undrar; vem fan bryr sig? Ja, ja, jag vet att du tycker detta är viktigt, mamma, men du är nog inte riktigt representativ i frågan, eller vad tror du?

Men samtidigt är det kanske den personliga touchen som gör listan intressant? Jag tänker; vad är motsatsen? En själlös, slentrianmässigt sammanställd grej baserad på mer eller mindre sanningsenlig statistik? Vem lajkar helt ärligt sånt på Facebook? Ingen jag känner i alla fall.

Av ovan nämnda anledning blir jag direkt en aning blasé när vinjournalister samlas, lätt anonymt, och utser Årets Vinimportör, Årets bästa röda vin, etc. Jag förstår självklart idén och gläds med ”vinnarna” men eftersom många har tyckt till förlorar utmärkelsen delvis sitt syfte – åtminstone för mig. Samma sak med Wine Spectators berömda 100-bästa-lista, som har ett enormt försäljningsmässigt genomslag världen öven men som jag likväl ignorerar, åtminstone delvis.

Så vad ska då en ”bra” årsbästalista innehålla? Ni vet så klart mycket bättre än jag vad just ni gillar, men mina favvolistor frekventeras av schysst musik och goda viner. Därmed inte sagt att de inte även kan innehålla restaurangtips, nya coola kläd- eller möbeldesigners eller någon ytterst intressant, ekologisk grisuppfödare. Men som sagt, helst vin och musik (gärna samtidigt) men det viktigaste är att den skrivits med kärlek av någon som JAG ärligt respekterar.

Med andra ord är det endast en handfull ”listor” som betyder något för mig personligen. Men å andra sidan följer jag gladeligen just deras utvalda höjdpunkter med ett leende på läpparna och ser fram emot att upptäcka vad just han eller hon upptäckte. Då blir jag barnsligt nyfiken, handlar gärna i blindo och vill bli överraskad…

Årets viner 2014…

Nej, jag tänker inte ge er någon lista över mina troféer. Vi överöses i skrivande stund med mest prisvärda, årets vinhus, årets vinmakare, årets rödtjut, årets nykomling, Wine Spectator top 10 och så vidare. Hur skall man bedöma årets bästa egentligen? Skall det vara ett ungt vin, nysläppt eller skall man börja raljera med Latour […]

Soldera Brunello

Snart är julen här.

Det var ett tag sedan min senaste LG-blogg publicerades, vilket jag ödmjukast ber om ursäkt för. Jag har hursomhelst funderat på en sak. Blir det någon jul i år, tror ni? Alltså en riktigt jul, inte en sån där tokstressad variant som ni hade förra året, och säkerligen även upplevde årets dessförinnan. En riktig jul!? […]

Heja Sverige!

  Jag hade nöjet att bevittna den fullständiga succé då Béatrice Becher från Sturehof vann den Nordiska Mästerskapen i sommellerie och Johan Nilsson från PM & Vänner kom tvåa. Vilket helt fantastiskt resultat för Sverige! Det var fyra finalister som alla skulle framföra fyra olika moment; champagneservering till sex personer, blindprovning av ett rött och […]

Say no more

Intressant att notera Systembolagets senaste offertsökning: Röd Bordeaux för 60 till 69 kr ut till kund. Inkl moms, avgifter och SBs pålägg. Det är kul att vi har ett Systembolag som eftersträvar sådana här kvalitetssatsningar.  Minst 45 000 flaskor. Vem har SB tänkt ska bli lycklig av ett sådant här vin? Borde ha stått så här på […]

Brasserie och finkrog

Häromdagen fick jag frågan om vad som är trendigt i restaurangvärlden. För mig är trender svårdefinierade då jag sällan vet när de övergår i något bestående och vilka trender som är här för att stanna. Jag är knappast en trendguru då jag själv agerar enligt de förutsättningar som ges på landsbygden och sällan hakar på […]

And the winner is…

  Så var det dags, det vi alla väntat på: vem vinner dagen och går hem med bucklan!? Prisbordet dignar av vinflaskor och alla kandidaterna står samlade på scenen. De för kandidaterna okända dryckerna som provats under dagens lopp presenteras. De fyra förväntansfulla finalisterna väntar på juryns dom och tävlingens konferencier gör ett utmärkt jobb […]

Finalen del 2

Den avslutande delen av finalen består av frågesport där väldigt specifika frågor såsom ”Vilken av följande Barolo Cru ligger inte i Serralunga: Vigna Rionda, Francia, Ornato, Villero, Arione”skall besvaras på 20 sekunder. Efter frågesporten sammanställer juryn de sista poängen och vi sitter som på nålar för att få veta vem som tar hem titeln Nordens […]

Finalen del 1

I den första delen av finalen får kandidaterna egna uppgifter att lösa på scenen. Den första uppgiften består i att servera en flaska champagne till ett sällskap på sex personer. När värden provat av vinet ber han att få vinet serverat i större glas, något som är tänkt att bryta finalisternas koncentration och sätta dem […]

Finalisterna i NM 2014 är…

Efler en mycket jämn semifinal har juryn tillkännagivit de kandidater som ska göra upp om NM pokalen i finalen. De tävlande blir: Beatrice Becher – Sverige, Johan Nilsson – Sverige, Heidi Mäkinen- Finland samt Karel Veski – Estland (Gästkandidat) Finalen beräknas vara avgjord 18.00. Tills dess kan du följa händelserna genom hashtagen #nmsomm2014

NM i full gång

Nordiska mästerskapen i sommellerie går av stapeln i Stockholm i år. Förutom de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island deltar även Estland med en gästtävlande. Kandidaterna i år är: Steffen Tiff- Danmark Rune Sauer . Danmark Markuu Niemi- Finland Heidi Mäkinen- Finland Assthor Sigurvirsson –Island Hrodmar Eydal – Island Aleksander Iversen – Norge […]

Var det bättre förr?

IMG_3327 Vissa romantiker vidhåller ideligt att så är fallet. Jag gör det inte. Emellertid kan vi åtminstone enas att mycket var riktigt bra. Undertecknad fick häromdagen uppdraget av Vinkällaren Grappe att ledsaga dess medlemmar genom ett antal klassiska bordeauxviner från klassiska årgångar. Vi inleder med den goda men tanninrika årgången 1975, först ut är Mouton-Rothschild […]

Periquita är ett stort vin

Hej Domingos, ville bara skicka ett tack. Jag gillar verkligen ditt vin som du gör – Periquita.  Jag gillar också dina dyrare viner men jäklar (ursäkta) vad Periquita är rent, ärligt och värdigt. Nu får man ju givetvis inte omtala ett vin för under 80 kr som ett stort vin i det här landet men […]