Årets viner 2014…

Nej, jag tänker inte ge er någon lista över mina troféer. Vi överöses i skrivande stund med mest prisvärda, årets vinhus, årets vinmakare, årets rödtjut, årets nykomling, Wine Spectator top 10 och så vidare. Hur skall man bedöma årets bästa egentligen? Skall det vara ett ungt vin, nysläppt eller skall man börja raljera med Latour 1959 och Dom Pérignon 1964 eller skall man sätta på sig folklighetskoftan och börja tjöta om prisvärd Ripasso? Jag vet inte i ärlighetens namn, jag dricker ju så mycket gott hela tiden.

Nej jag orkar inte.

Jag kan möjligtvis sträcka mig till att utse två veckor i Australien som mest välbehövliga uppdatering. Sedan kan vi lägga till Champagne som årets absolut alldeles för lättdruckna och snabbt sinande vin. Då vi nämner Champagne så har dessutom min toleransnivå för överdrivna doser fallfrukt, mejerifarm och pinot meunier i denna reducerats. Samtidigt som min kärlek till den strama slampan chardonnay ökats på både i bubblande och stilla form. I vanlig ordning är Bordeaux den mest underskattade regionen, italienska viner och italiensk gastronomi tar nog priset som minst intressant, medan douros imponerande torra viner måste nämnas med samma entusiasm som de fantastiska exemplen från Schweiz. I övrigt älskar jag kinesisk gastronomi, är trött på fransk service, avgudar Cornas, förstår mig ännu inte på rosévin, är fortfarande fäst vid mina riedelglas, mår illa av entry level malbec, mår bra av silvaner och håller fortfarande Hagby gårds kyckling med snuskigt knaprigt skinn, ingniden i saliga mängder smör i vilket mandelpotatis, lök och svamp fått gotta sig, som min favoriträtt till en dekadent butelj må det vara Rhône, Bourgogne, Bordeaux eller övrig ljuvlig nektar!

Soldera Brunello

Snart är julen här.

Det var ett tag sedan min senaste LG-blogg publicerades, vilket jag ödmjukast ber om ursäkt för. Jag har hursomhelst funderat på en sak. Blir det någon jul i år, tror ni? Alltså en riktigt jul, inte en sån där tokstressad variant som ni hade förra året, och säkerligen även upplevde årets dessförinnan. En riktig jul!?

Jag och min älskade bättre hälft plockar ut julklappen i form av en gemensam resa till Duoro. Jag ropade våren 2013 in tre stycken magnumflaskor av Duoro Boys jubileumscuvée på deras auktion som då genomfördes för andra gången och det börjar bli hög tid att hämta hem flaskorna. I köpet ingick även två trivsamma övernattningar på Quinta do Crasto, så boendet är sedan länge betalt. Det har med andra ord varit bristen på tid som hindrat oss från att åka tidigare, men eftersom ”tiden” just nu, i mitt liv, florerar i överflöd så blir det väldans mycket enklare att faktiskt genomföra saker som man tidigare skjutit på framtiden.

Tid är något som jag numera äger i överflöd, och jag inser att det innebär en oerhörd lyx. Ni övriga löntagare, som troligtvis inte äger den tid som jag för tillfället gör, vet vad jag menar. Om ni jobbar mycket och ändå inte fattar, har ni ett svårartat, tämligen allvarligt problem.

Jag har precis skaffat en ny kompis, vi kan kalla honom Cornelius. Han jobbade tills alldeles nyligen som poppig Investment Banker men har nu tagit ”time-out” på obestämd tid, enbart för att kunna spendera tid med sina barn. Att inte ens fyllda 40 bast ta den typen av beslut hedrar honom massvis och hans barn kommer att tacka honom resten sina liv.

Jag har alltid beundrat människor som förstår vikten av tillgänglig TID och min första och enda mentor i frågan är min pappa. Som en följd av detta kommer mitt nya företag bara anställa lagom arbetsskygga människor som förstår att livet är ändligt och att man därför bör fira varje ny upplevd dag, förslagsvis med ett väl utvalt vin.

Så när ni nu inom kort firar julen 2014 – se för fan till att det inte blir en onödigt stressad historia, bara på grund av att någon avlägsen moster ”behöver besökas”. Skit i henne. Att stressa i jobbet är en sak, dock ganska onödig; men att stressa när man är ledig är faktiskt knäppt på riktigt. Fundera på det där utvalda vinet i stället.

PS. Behöver ni verkligen köpa alla de där av hela släkten önskade julklapparna? Klart att ni inte gör. Investera tidsmässigt i era barn samt fundera på någon smart välgörenhetsaktion i stället.

PPS. Bra bourgogneviner behöver tid. Mycket tid. Ber härmed officiellt om ursäkt till alla flaskor jag druckit alldeles för tidigt.

PPPS. Gianfranco Soldera är ett geni.

PPPPS. Det svider i hjärtat att skriva detta, men 2013 i Tyskland var fanimej ganska svajigt.

PPPPPS. Gianfranco Soldera är ett geni.

PPPPPPS. 2015 ser lovande ut ur ett egoistiskt perspektiv.

PPPPPPPS. Gianfranco Soldera är ett geni.

PPPPPPPPS. Jag önskar mig en Gianfranco Soldera i julklapp. Snälla tomten…

Heja Sverige!

 

Jag hade nöjet att bevittna den fullständiga succé då Béatrice Becher från Sturehof vann den Nordiska Mästerskapen i sommellerie och Johan Nilsson från PM & Vänner kom tvåa.
Vilket helt fantastiskt resultat för Sverige! Det var fyra finalister som alla skulle framföra fyra olika moment; champagneservering till sex personer, blindprovning av ett rött och ett vitt vin, servering av en flaska portvin samt blindprovning av fem ostar med vinrekommendationer till dem.

Rent allmänt tycker jag att det kan bli lite trist på dessa tävlingar, trots att jag är väldigt intresserad av dem. Jag önskar att publiken kunde involveras mer genom att exempelvis få möjlighet att själva blindprova vinet som de tävlande provar eller med en frågesport på scenen då man kan testa sina egna kunskaper. Jag önskar helt enkelt lite mer show av det hela! Men jag vet också att man ständigt jobbar på att utveckla dessa tävlingar och alla som jobbar med det gör ett fantastiskt jobb. Man måste ju hålla sig till vissa moment då det ska hålla nivån internationellt.

På måndag är det prov på WSET unit 2, alltså vitikultur och vinification, på Diplomautbildningen. Jag har försökt plugga så gott det går men jag kan nästan aldrig lägga ifrån mig min lilla dotter utan stort missnöje.
Jag har gjort WSETs övningsprov på mobilen, det så kallade DAPs, flera gånger och jag hoppas jag klarar mig…

I helgen är det Mitt Kök-mässa och snart börjar serviceutbildningen på Restaurangakademien som jag tidigare har tipsat om. Missa inte det!

Trevlig helg!

Say no more

Intressant att notera Systembolagets senaste offertsökning: Röd Bordeaux för 60 till 69 kr ut till kund. Inkl moms, avgifter och SBs pålägg. Det är kul att vi har ett Systembolag som eftersträvar sådana här kvalitetssatsningar.  Minst 45 000 flaskor. Vem har SB tänkt ska bli lycklig av ett sådant här vin? Borde ha stått så här på […]

Brasserie och finkrog

Häromdagen fick jag frågan om vad som är trendigt i restaurangvärlden. För mig är trender svårdefinierade då jag sällan vet när de övergår i något bestående och vilka trender som är här för att stanna. Jag är knappast en trendguru då jag själv agerar enligt de förutsättningar som ges på landsbygden och sällan hakar på […]

And the winner is…

  Så var det dags, det vi alla väntat på: vem vinner dagen och går hem med bucklan!? Prisbordet dignar av vinflaskor och alla kandidaterna står samlade på scenen. De för kandidaterna okända dryckerna som provats under dagens lopp presenteras. De fyra förväntansfulla finalisterna väntar på juryns dom och tävlingens konferencier gör ett utmärkt jobb […]

Finalen del 2

Den avslutande delen av finalen består av frågesport där väldigt specifika frågor såsom ”Vilken av följande Barolo Cru ligger inte i Serralunga: Vigna Rionda, Francia, Ornato, Villero, Arione”skall besvaras på 20 sekunder. Efter frågesporten sammanställer juryn de sista poängen och vi sitter som på nålar för att få veta vem som tar hem titeln Nordens […]

Finalen del 1

I den första delen av finalen får kandidaterna egna uppgifter att lösa på scenen. Den första uppgiften består i att servera en flaska champagne till ett sällskap på sex personer. När värden provat av vinet ber han att få vinet serverat i större glas, något som är tänkt att bryta finalisternas koncentration och sätta dem […]

Finalisterna i NM 2014 är…

Efler en mycket jämn semifinal har juryn tillkännagivit de kandidater som ska göra upp om NM pokalen i finalen. De tävlande blir: Beatrice Becher – Sverige, Johan Nilsson – Sverige, Heidi Mäkinen- Finland samt Karel Veski – Estland (Gästkandidat) Finalen beräknas vara avgjord 18.00. Tills dess kan du följa händelserna genom hashtagen #nmsomm2014

NM i full gång

Nordiska mästerskapen i sommellerie går av stapeln i Stockholm i år. Förutom de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island deltar även Estland med en gästtävlande. Kandidaterna i år är: Steffen Tiff- Danmark Rune Sauer . Danmark Markuu Niemi- Finland Heidi Mäkinen- Finland Assthor Sigurvirsson –Island Hrodmar Eydal – Island Aleksander Iversen – Norge […]

Var det bättre förr?

IMG_3327 Vissa romantiker vidhåller ideligt att så är fallet. Jag gör det inte. Emellertid kan vi åtminstone enas att mycket var riktigt bra. Undertecknad fick häromdagen uppdraget av Vinkällaren Grappe att ledsaga dess medlemmar genom ett antal klassiska bordeauxviner från klassiska årgångar. Vi inleder med den goda men tanninrika årgången 1975, först ut är Mouton-Rothschild […]

Periquita är ett stort vin

Hej Domingos, ville bara skicka ett tack. Jag gillar verkligen ditt vin som du gör – Periquita.  Jag gillar också dina dyrare viner men jäklar (ursäkta) vad Periquita är rent, ärligt och värdigt. Nu får man ju givetvis inte omtala ett vin för under 80 kr som ett stort vin i det här landet men […]

Arbetsförmedlingen

Arbetslös!

…eller per definition är jag från och med nu troligtvis arbetssökande – jag är tyvärr dåligt insatt i Arbetsförmedlingsvokabulär. Oavsett vilket är båda dessa ord nya för mig eftersom jag sedan 1989 ständigt jobbat; inom betongindustrin, som golfinstruktör (ring mig – jag är ganska bra!) och det senaste decenniet med vinimport och dito försäljning. Nu […]

Nya krafttag

Svårigheten att ladda om batterierna efter en hektisk säsong, att landa i det vardagliga som i mitt fall innebär att inte avsluta service klockan tre på morgonen och påbörja frukostserveringen klockan sju. Med några få timmars sömn i bagaget brukar jag vid middagstid vara lite dimmig i blicken och osammanhängande i talet, bristen på sömn […]

Highland Park är den ”nya” rökwhiskyn

MALTWHISKY-VM 2014   Lagom torvrökt whisky är potentiellt den bästa maltwhiskyn. Röken är en kontrasthöjare som kittlar den goda frukten. En delikat balansakt skulle det visa sig där whiskyn antog vitt skilda ansikten. Orresta Golfklubb välkomnade folk från Enköping och Västerås och juryn delades i tre läger, så jämnt blev det. När rösterna räknats samlade tre […]