90 års jazzhistoria, vitalare än någonsin…

Roy Haynes & Pat Metheny

Jag hade förra helgen den fantastiska äran att vara på arbetsresa i New York då datumen dessutom klaffade med en konsert som skulle få de flesta jazzälskare att bli chartreusegröna av yttersta avund. Trumlegendaren Roy Haynes firade sin 90 årsdag på den självklara adressen Blue Note. För er som inte känner denna man kan vi kortast sammanfatta hans karriär med att karln formligen uppfann trumsetet vilket inte existerade i den form vi känner idag förrän in på 30-talet. Hans spelstil låg till grunden för 40-50-60-70-80 och 90-talets trumslagare som samtliga uppgett Dr Roy som en självklar och ofrånkomlig influens. På meritlistan finns för att nämna ett fåtal inga mindre än  Louis Armstrong, Charlie Parker Dizzy Gillespie, John Coltrane, Stan Getz, Bill Evans, Chick Corea och oräkneliga fler därtill. Inte minst var Roy alltid öppen för att spela med betydligt yngre kollegor som Roy Hargrove, Kenny Garret eller Pat Metheny och basvirtuosen Christian McBride vilka båda gästspelade denna oförglömliga afton. Jag kände mig tvungen att boka upp de båda seten vilket jag gjorde helt rätt i då det första var alldeles utsökt med bra sväng där ett antal klassiker samt ett par original av Metheny gicks igenom. Men i andra set så var Dr. Haynes i sin absoluta högform då den mer än 70-åriga erfarenheten avspeglades i vartenda slag, dessutom med energi som skulle få vilken 23-årig metalltrummis som helst att blekna i jämförelse. Från hårdsväng till gentilt vispspel till straight latin, via funky grooves till hård snabbsvängande bop så fixar maestro Haynes till det med en finess som ingen annan. Det hela avslutades med en hårt svängande och dynamisk Question and Answer komponerad av Pat Metheny till Roy Haynes ära från skivan med samma namn, inspelad 1989. En av de inspelningar som etsade sig fast i den unge Larssons minne långt innan jag kunde skilja Chambolle från Gevrey! Grattis Dr Haynes du är bäst! Du är Grand Cru! We love you!

I Glaset Roederer Estate Anderson Valley: fint fruktig med citrus, stenfrukt, lite nötiga och komplexa toner, fin utveckling men ändå vital fräschör och utmärkt balans. I set 2 blev det oräkneliga Gentleman Jack on the rocks vilket också fungerar alldeles utmärkt!

Watch the maestro in action https://www.youtube.com/watch?v=Pe_9_yzmoG0

 

 

 

DSC01273

En ny era i Champagne

Champagne har de senaste 10+ åren transformerats enormt. Idag tillhör regionen en av vinvärldens mest dynamiska, tack vare den enorma uppsjö av mindre producenter som numera huserar här. Till er som fortfarande tycker att Moët et al känns spännande, så är min kortfattade kommentar följande; STACKARE…

Med närmare 5000 olika producenter bjuder numera Champagne på mängder av intressanta viner, i alla tänkbara stilar. Givetvis är merparten av de mindre husen kanske mer personliga och trevliga än ”bra”, men faktum kvarstår – det finns fanimej hur många kvalitetsorienterade producenter som helst att botanisera bland!

Personligen tycker jag att ju närmare man kommer växtplatsen, desto bättre, och det gäller givetvis inte bara i Champagne. Viner som blandas från typ en miljard olika komponenter kan absolut vara trivsamma på många sätt och vis, men dryckesmässigt utmanande är de sällan. Ytterst sällan. Eller ja, aldrig är väl egentligen närmast sanningen.

Dagens s.k. Master Class på Spritmuseum, under ledning av Maya Samuelsson, visade upp 10 olika, fundamentalt olika viner som fint speglade den enorma spännvidd som dagens mindre champagneproducenter faktiskt representerar.

Även om jag egentligen tycker att pris är en ointressant diskussion, måste jag samtidigt medge att just Champagne är ett stort undantag. Eftersom regionen så pass länge dominerades av av handfull mycket varumärkesstarka producenter, uppfattas deras oftast småtrista bascuvéer som ”prisvärda”, trots att vi egentligen pratar om absurda överpriser. De mindre producenterna däremot håller oftast en human prisnivå, som i min värld gör att Champagne faktiskt tillhör vinvärldens mest prisvärda viner just nu. Men säg den glädje som varar för evigt…

Hembrygd – ett litet minne

Hemresan gick hyggligt och i takt med avstånd lagt mellan mig och Leon’s Country Store växte återigen saknaden inom mig. Det gick upp för mig hur otroligt välsignad jag är som får uppleva totala galenskaper som att sitta och dricka hembänt på en bar bland tärningsspelande medelålders damer, skitiga bönder, och biljardspelande rednecks en helt vanlig torsdagskväll. Det tycks finnas en rätt väg för för var och en av oss, så även en mindre rätt och här i Rockne tror jag man lyckats räkna ut det perfekta antalet steg att ta i vardera riktning.

Bara en liten fläck på vägen, men en bra plats att bo på. Ungefär så lyder deras slogan – Rocknes. Katolskt fäste, och även ett paradis för den som väljer den bredare vägen. Kvällen går i helgonet Seryn den Barmhärtiges tecken, katolikernas beskyddare av bryggare och brännariarbetare. Hon kan komma till användning när vi provar oss fram genom den samling brygder Charlie tagit med sig att bjuda för utvärdering – tre glaskrus med innehåll i färgskiftningar från genomklart till en lätt, lätt nyans av blått.

Jag och Jarle, destillerare på Bone Spirits, hade redan suttit och pimplat billig öl vid hörnbordet intill jukeboxen i ett par timmar innan Charlie gav sig till känna. Han kunde tydligen inte låta bli att låna oss ett öra i vår oskyldiga diskussion om att destillera vatten från en aquaponics-anläggning och kände sig snart manad att introducera sig som hobbydestillerare och ett stort fan av Jarles skapelser.

Hermann, barägaren, var inte så imponerad av Charlies experimenterande men fann ingen större svårighet i att tappa upp ett andra glas när det bjöds. Vi provade oss fram genom de tre olika sorterna från Loblolly Distillery, namnet på Charlies projekt och möjligtvis namnet på ett framtida andra lagligt destilleri i Bastrop County, Texas. Eller det kanske ska heta Double Wide Distillery eftersom majswhiskyn tillverkas i ett så kallat ”mobile home”?

Nu ska jag inte sitta här och ljuga. Det vi hällde i oss var inga mästerverk, det framgick inte så mycket via ord som via grymtanden, hostanden och en och annan grimas. Men Charlies ambition och engagemang var det inget fel på. Visst kunde det bli något av det här, tänkte vi nog alla, det kan väl aldrig finnas för många destillerier i världen. Ge grabben en chans.

Vi provade allt för att hjälpa Charlie hitta rätt i spädningsprocessen. Vatten tillsattes, vanligt vatten i alla tänkbara proportioner, bubbelvatten prövades också. Heligt vatten avstod vi från, det skulle inte heller hjälpt. Den stora skillnaden framgick mer över tid än över frigjorda smak och doftämnen och vi var snart alla i upplyft tillstånd. Med nya vänskaper kring de brygder vi alla har en relation till tömdes fickorna snabbt på sedlar och snart hade sista låten för kvällen tonat ut.

The preacher rode by with his head hasted high
Said his wife had been down with the flu
He thought that I o’rt to sell him a quart of my good ole mountain dew

Oh they call it that good ole mountain dew and them that refuse it are few
I’ll hush up my mug if you’ll fill up my jug with that good ole mountain dew

– Mountain Dew, The Stanley Brothers

 

 

 

Geranium

Ny mat och nya viner

Jag hade nyligen förmånen att besöka Geranium i Köpenhamn, behängd med drösvis av priser, 2 stjärnor i Guide Michelin och är, enligt Pellegrino, rankad som en av världens 50 bästa restauranger. Rasmus Kofoed, som kreerar dess innovativa mat, vackert presenterad likt konstverk, har både vunnit brons, silver och guld (2011) i Bocuse d’Or, så han är ingen duvunge […]

Januari är årets bästa månad

Januari smyger igång, första veckan betyder helgdagar och Sverige står stilla. Efter trettonhelgen har alla samlat kraft efter ledigheten och det fullkomligt sjuder av liv. Strax efter jul packar jag bilen och kör ner till Frankrike och Alperna, under 5 underbara veckor fokuserar jag på skidåkning och arbete. Få platser inger samma lugn, kombinationen av […]

Propagandhi

Dax för storstädning?

2015… The new vintage. Inom kort skördas druvorna norr om Sydney till ett av mina privata favoritviner; Hunter Valley Semillon. Här i Europa inväntar vi våren och därmed även lanseringen av fjolårets enklare, men ack så trivsamma, tyska Rieslingviner, som dessutom är en viktig indikator på hur årgången egentligen blev. Årgång 2012 från Bordeaux har […]

Lost & Found: 1996 Château Charmail

Precis på samma sätt som jag älskar att leta och köpa gamla skivor i hopp om en ny musikupplevelse så älskar jag att leta upp viner från årgångar som inte längre är aktuella på nyhetsmarknaden. Jag kallar de inte för bortglömda men de har ramlat av scenen och står inte längre i rampljuset. Det är […]

Nytt år

Och nya löften om förändringar, smått och stort i vardagen och i livet. För mig innebär löften framförallt att försöka eliminera saker som upptar tankegångarna i onödan. Löften som inspirerar snarare än de som är omöjliga att uppnå. Ett kul nyårslöfte är att köpa mer viner på auktion, helt enkelt för att botanisera bland buteljer […]

El Hombre Bala

Lyxviner i kväll, men…

I kväll, på årets sista dag, kommer de flesta av Livets Godas läsare njuta av en aningen bättre viner än vad som frekventerar snittprenumerantens vardagliga onsdagskväll. Nyårsafton ”kräver” liksom att man bjuder till litet. Men vad ska ni då dricka när ni återgår till det normala igen? Jag menar, man behöver ju ett schyst vardagsvin även […]

Äntligen jul

Mitt i julbordsstöket kommer tankarna kring hur vi äter. Och mängden vi äter. Visserligen lockar julbordstraditionen till diger konsumtion av mat, men det bjuder också på speciella smaker. Syrat, rejält med sälta och massor av fett, en smakbild som inte är helt enkel att kombinera med dryck. Hos oss går mumman hem, den sötbittra drycken […]

God Jul!

Betygen för första Diplomatentamen har kommit och det är inte med lite lättnad jag kan säga att jag klarade det! Så himla skönt eftersom jag tyckte att provet var väldigt svårt, trots att det var flervalsfrågor. Jag försökte fokusera på att läsa frågorna och tänka logiskt och det gick bra! Vi har haft flera lektioner […]

Årets viner 2014…

Nej, jag tänker inte ge er någon lista över mina troféer. Vi överöses i skrivande stund med mest prisvärda, årets vinhus, årets vinmakare, årets rödtjut, årets nykomling, Wine Spectator top 10 och så vidare. Hur skall man bedöma årets bästa egentligen? Skall det vara ett ungt vin, nysläppt eller skall man börja raljera med Latour […]

Soldera Brunello

Snart är julen här.

Det var ett tag sedan min senaste LG-blogg publicerades, vilket jag ödmjukast ber om ursäkt för. Jag har hursomhelst funderat på en sak. Blir det någon jul i år, tror ni? Alltså en riktigt jul, inte en sån där tokstressad variant som ni hade förra året, och säkerligen även upplevde årets dessförinnan. En riktig jul!? […]

Heja Sverige!

  Jag hade nöjet att bevittna den fullständiga succé då Béatrice Becher från Sturehof vann den Nordiska Mästerskapen i sommellerie och Johan Nilsson från PM & Vänner kom tvåa. Vilket helt fantastiskt resultat för Sverige! Det var fyra finalister som alla skulle framföra fyra olika moment; champagneservering till sex personer, blindprovning av ett rött och […]