Januari är årets bästa månad

Januari smyger igång, första veckan betyder helgdagar och Sverige står stilla. Efter trettonhelgen har alla samlat kraft efter ledigheten och det fullkomligt sjuder av liv. Strax efter jul packar jag bilen och kör ner till Frankrike och Alperna, under 5 underbara veckor fokuserar jag på skidåkning och arbete. Få platser inger samma lugn, kombinationen av berg, snö och arbete är fenomenal. Dessutom ligger Chamonix strategiskt till, smärtfritt pendlar jag till Stockholm varje vecka för olika uppdrag. Bättre kan det inte bli! En rekommendation är att i januari besöka några av stans bästa krogar, det råder lugn efter stormen och även restaurangerna laddar batterierna under julledigheten. Man upplever nytändning och vilja att prestera sådant som legat på planeringsstadiet under hösten, vilket uppskattas av oss gäster.

Tummen upp för Oaxen Krog med genomförande i världsklass och gastronomi så man tappar hakan. Här i Alperna lyser vi upp januarimörkret med goda viner, det är hårdträning i upplevelse av gott och för att bättra på kunskaperna har det inhandlats åldrat med varierad framgång, vissa buteljer är fantastiska och andra passé. Oavsett kondition i flaskan lär jag mig nytt i varje smakdimension, under veckorna som gått är det bara att konstatera jag bör bredda kunskapsbanken med ”gammalt” i glaset. Stall, mylla och animaliskt i nyöppnad 1983 Château Haut-Brion, ett vin som utvecklar finstämd frukt efter en stund i glaset. Betydligt generösare är 1982 Château Palmer, just denna butelj bjuder underbar mognad med harmoni mellan frukt, fat och syra, dessutom spänst efter flera timmar i glaset.

Propagandhi

Dax för storstädning?

2015… The new vintage. Inom kort skördas druvorna norr om Sydney till ett av mina privata favoritviner; Hunter Valley Semillon. Här i Europa inväntar vi våren och därmed även lanseringen av fjolårets enklare, men ack så trivsamma, tyska Rieslingviner, som dessutom är en viktig indikator på hur årgången egentligen blev.

Årgång 2012 från Bordeaux har delvis varit tillgänglig sedan i höstas, men denna vår rullas ”eliten” ut till konsumenterna. Så vad har ni köpt En Primeur? Vad väntar ni på? Inget alls..? Inte jag heller, med undantag av några lådor införskaffade till min yngsta dotter, född just detta år.

Samma sak och idé med alla mina barn, d.v.s. självklart ska de äga ett gäng viner från sitt födelseår! Yngsta sonen, född 2001, kan numera räkna in uppåt 100 flaskor av varierande kvalitet från sitt födelseår, inklusive samtliga förstacruvarianter från Bordeaux, välvalda Baroloexempel, några elittoskanare och enstaka Grand Cru bourgogneviner, men självklart är Riesling från denna underbara årgång mest representerad i hans del av källaren.

Dottern, som föddes 2010, har redan en bra bas bestående av Barolo och tämligen häftiga USA-buteljeringar medan yngsta tösen fortfarande väntar på sina 2012:or från när och fjärran.

Så vad ska då barnen då ha dessa flaskor till, förutom att eventuellt imponera på kompisarna på någon i efterhand diffus men förhoppningsvis cool efterfest, genomförd strax före att statens legala konsumtionsålder har anlänt. Jag gissar på att flaskornas existens i slutändan betyder ingenting, men samtidigt hoppas jag att vi tillsammans kan dela en flaska eller tre av något gott och moget, som får dem att förstå att vin har en inneboende kraft som, om man vill, kan förändra hela livet.

Att dricka historia är en viktig del av vinvärlden, men jag är av den uppfattningen att samtiden är än viktigare. Fattar man vad som händer nu, som i verkligen fattar, kan man även till viss del förstå framtiden, typ. Tyvärr verkar det som jag är tämligen ensam i den livsåskådningen.

Inte så att ”folk” inte provar/dricker nya årgångar, men min fråga är; av vad? Jo, vanligtvis av en nyligen lanserad årgång av samma urtrista grejer som redan för närmare 20 år sedan var ett hån mot alla framåtsträvande, sökande och nyfikna vinmakare, oavsett hemvist.

Klart att jag fattar att alla tolkar vi vårt vinintresse olika, men min fråga kvarstår (och den riktas till de svenska vinjournalisterna, restaurangernas standardsommelierer och deras chefer, Systembolagets inköpsavdelning och hela Sveriges samlade privatkonsumentkår); när ska ni inse att dagens vinvärld är roligare men samtidigt mer krävande än någonsin tidigare?

Eller med andra och kanske mer konkreta ord; om ni inte orkar hänga med i de allt snabbare svängarna tycker jag att det är dax för Er att sammanfatta Er vinmässiga livsgärning (samt erhålla välförtjänt ”cred” för denna), och därefter lägga ner verksamheten. Det är aldrig för sent att ge upp.

Och därmed hälsar jag den nya generationen välkommen!

Lost & Found: 1996 Château Charmail

Precis på samma sätt som jag älskar att leta och köpa gamla skivor i hopp om en ny musikupplevelse så älskar jag att leta upp viner från årgångar som inte längre är aktuella på nyhetsmarknaden. Jag kallar de inte för bortglömda men de har ramlat av scenen och står inte längre i rampljuset. Det är en intressant sport. Som att föra historien till idag och släppa ut den. Att ge ett 30 eller 60 år gammalt vin chansen att få se en liten del av dess dåtida framtid är fascinerande, och naturligtvis det motsatta när vi vänder på det att själv få uppleva ett vin som skördades för många år sedan och ibland innan ens du eller jag var födda. Under den här rubriken kommer jag att skriva om viner som jag hittar runt om i världen, viner jag handlar från privatpersoner, vinhandlare eller små landsortsbutiker. Gamla och unga och allt från klassiska årgångar till de mer udda som aldrig fick uppmärksamheten de förtjänade. Hur står de sig idag? Alla har ju inte möjligheten att gränslöst plocka viner ur en perfekt vinkällare eller köpa lådor av viner för att sedan ligga på dom i 20 år. Det här är mitt stickprov på vinhistorien som ständigt skrivs om.

Château Charmail är för många i Sverige ett okänt bordeauxslott. Det är synd. Slottets nuvarande ägare Bernard d’Halluin har ett stort vinhjärta och har drivit egendomen med stor passion sedan han tog över det år 2008. När jag kontaktar slottet för att ställa några frågor är det han själv som inom ett par timmar svarar. Men slottet har rest flaggan en gång tidigare och det var redan 1982 när man tydligt markerade att man ville höja kvaliteten på vinerna när vinmakaren Oliver Séze stolt öppnade slottets grindar och påbörjade en fantastisk kvalitetsökning som därefter har skett gradvis år efter år. Vinerna är trots slottets position på västra banken (väldigt nära Saint-Estephe i kommunen Saint-Seurin de Cadourne) merlot-dominerade med ca 50 % och därefter ca 30  % cab sauv och ca 20 % cab franc och alltid några få procent petit verdot.

Jag har provat alla årgångar av vinet från 1989 fram till idag och alla har de en tydlig husstil med en mörk frukt som klär sig elegant i sin generositet, en tydlig struktur och ett fatkryddigt avslut med ofta fruktiga och integrerade tanniner. Det är ett vackert vin att dricka – fylld av stolthet. Slottet med sin vingård har funnits sedan början av 1800-talet och det vilar djupa rötter bakom slottets emblem.

 

lostfound-logga
Chateau Charmail

Från året: 1996
Status: Crus Bourgeois Haut Médoc, alldeles bredvid Saint-Estephe
Druvor: 47% merlot, 33% cab sauv, 17% cab franc, 3% petit verdot
Producent: Chateau Charmail
Källa: Vinbutik i Belgien
Kostar: Ca 20-40 euro.

IMG_5837Jag valde 1996 av den enkla anledningen att jag provade den nyligen. Buteljen köptes från en vinbutik i Belgien och antalet mellanhänder är oviss men flaskan var i gott skick tillsammans med en riktigt bra nivå (vilket det ska vara på ett vin från det här året). 1996 är en hyllad årgång av många. Jag håller delvis med men tycker ofta, särskilt idag, att 1995 visat sig hålla bättre. Har provat flertalet 1996or från stora slott som redan uppvisar tendenser att falla över mognadsgränsen. Samma med klassiska 1982 där jag ofta tycker att 1983 står upp bättre. Så var uppmärksam om du ligger på lådor i tron om att de ska hålla forever – i många fall börjar det bli dags att korka upp, konfitera anklåren, tända ljusen och ställa till med middag.

Doft: Enastående. Fylld av röd torkad paprika, nymalt kaffe, nyanser av tryffel, en fantastisk saltrostad nötighet tillsammans med de söta tonerna från myllan i höstskogen. Otroligt charmig doft som borde väcka den vintrötte till liv vilken måndagsmorgon som helst.

Smak: Frukten är mörk men inte dov, utvecklad med inslag av fräsch fallfrukt, viol och ligger absolut på rätt mognadssida och den rinner ner som den ljuvaste nektar. Kanske inte riktigt lika storslagen i smaken som doften flaggade för men husstilens struktur känns igen och håller vinet stadigt tillsammans med lättsamma jordiga mineraltoner och tryffel och nymald kaffe. Tanninerna finns där och faten har vuxit in i vinet helt perfekt.

Eftertext: Det var en väldigt bra 96a jag hade framför mig. Jag har provat bättre viner från året som har större terroir och även sämre från dyrare slott men Charmail hör till skaran ”väldigt goda” och mycket värdigt sitt ursprung. Ett rent vin med erfarenhet.

Slottet har nyligen utökat med 6 hektar som man köpte tillbaka för att ge vingården sin ursprungliga storlek. Av de nyare årgångarna har man lyckats fantastiskt bra med årgång 2009.

 

Nytt år

Och nya löften om förändringar, smått och stort i vardagen och i livet. För mig innebär löften framförallt att försöka eliminera saker som upptar tankegångarna i onödan. Löften som inspirerar snarare än de som är omöjliga att uppnå. Ett kul nyårslöfte är att köpa mer viner på auktion, helt enkelt för att botanisera bland buteljer […]

El Hombre Bala

Lyxviner i kväll, men…

I kväll, på årets sista dag, kommer de flesta av Livets Godas läsare njuta av en aningen bättre viner än vad som frekventerar snittprenumerantens vardagliga onsdagskväll. Nyårsafton ”kräver” liksom att man bjuder till litet. Men vad ska ni då dricka när ni återgår till det normala igen? Jag menar, man behöver ju ett schyst vardagsvin även […]

Äntligen jul

Mitt i julbordsstöket kommer tankarna kring hur vi äter. Och mängden vi äter. Visserligen lockar julbordstraditionen till diger konsumtion av mat, men det bjuder också på speciella smaker. Syrat, rejält med sälta och massor av fett, en smakbild som inte är helt enkel att kombinera med dryck. Hos oss går mumman hem, den sötbittra drycken […]

God Jul!

Betygen för första Diplomatentamen har kommit och det är inte med lite lättnad jag kan säga att jag klarade det! Så himla skönt eftersom jag tyckte att provet var väldigt svårt, trots att det var flervalsfrågor. Jag försökte fokusera på att läsa frågorna och tänka logiskt och det gick bra! Vi har haft flera lektioner […]

Årets viner 2014…

Nej, jag tänker inte ge er någon lista över mina troféer. Vi överöses i skrivande stund med mest prisvärda, årets vinhus, årets vinmakare, årets rödtjut, årets nykomling, Wine Spectator top 10 och så vidare. Hur skall man bedöma årets bästa egentligen? Skall det vara ett ungt vin, nysläppt eller skall man börja raljera med Latour […]

Soldera Brunello

Snart är julen här.

Det var ett tag sedan min senaste LG-blogg publicerades, vilket jag ödmjukast ber om ursäkt för. Jag har hursomhelst funderat på en sak. Blir det någon jul i år, tror ni? Alltså en riktigt jul, inte en sån där tokstressad variant som ni hade förra året, och säkerligen även upplevde årets dessförinnan. En riktig jul!? […]

Heja Sverige!

  Jag hade nöjet att bevittna den fullständiga succé då Béatrice Becher från Sturehof vann den Nordiska Mästerskapen i sommellerie och Johan Nilsson från PM & Vänner kom tvåa. Vilket helt fantastiskt resultat för Sverige! Det var fyra finalister som alla skulle framföra fyra olika moment; champagneservering till sex personer, blindprovning av ett rött och […]

Say no more

Intressant att notera Systembolagets senaste offertsökning: Röd Bordeaux för 60 till 69 kr ut till kund. Inkl moms, avgifter och SBs pålägg. Det är kul att vi har ett Systembolag som eftersträvar sådana här kvalitetssatsningar.  Minst 45 000 flaskor. Vem har SB tänkt ska bli lycklig av ett sådant här vin? Borde ha stått så här på […]

Brasserie och finkrog

Häromdagen fick jag frågan om vad som är trendigt i restaurangvärlden. För mig är trender svårdefinierade då jag sällan vet när de övergår i något bestående och vilka trender som är här för att stanna. Jag är knappast en trendguru då jag själv agerar enligt de förutsättningar som ges på landsbygden och sällan hakar på […]

And the winner is…

  Så var det dags, det vi alla väntat på: vem vinner dagen och går hem med bucklan!? Prisbordet dignar av vinflaskor och alla kandidaterna står samlade på scenen. De för kandidaterna okända dryckerna som provats under dagens lopp presenteras. De fyra förväntansfulla finalisterna väntar på juryns dom och tävlingens konferencier gör ett utmärkt jobb […]

Finalen del 2

Den avslutande delen av finalen består av frågesport där väldigt specifika frågor såsom ”Vilken av följande Barolo Cru ligger inte i Serralunga: Vigna Rionda, Francia, Ornato, Villero, Arione”skall besvaras på 20 sekunder. Efter frågesporten sammanställer juryn de sista poängen och vi sitter som på nålar för att få veta vem som tar hem titeln Nordens […]